Nagy mennyiségű veszélyes anyag található egy felszámolás alatt álló cég telephelyén, amelynek egy része ráadásul robbanásveszélyes is. A környezetvédelmi felügyelőség a várható intézkedésekről a helyszíni szemle után dönt majd. Az újpesti polgármester a környezetvédelmi felügyelőséget tartja felelősnek a kialakult helyzetért.

Mintegy két és fél ezer veszélyes anyagot tartalmazó hordó áll a főváros egyik iparterületén, Újpesten. Az illetékes környezetvédelmi felügyelőség szerint a hordókban robbanásveszélyes anyag is van. Emiatt értesítették a katasztrófavédelmet.

A felszámolás alatt lévő Budalakk Kereskedelmi és Festékgyártó Kft. egykori telephelyén már több mint tíz éve gyűlhetnek a veszélyes anyagokat tartalmazó hordók, noha azokat a törvény szerint egy évnél tovább nem tárolhatták volna ott -értesült az RTL Klub. A környéken időnként érezni lehet a hordókból származó vegyi anyag szúrós szagát.

A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség kedd délután helyszíni szemle segítségével próbálja felmérni az eddig keletkezett károkat. Az egyik munkatársuk szerint ugyanis már a talajba is beszivárgott a szennyezőanyag. A szemle után a várható intézkedésekről is döntenek.

Újpest polgármestere mintegy ezer, szabálytalanul tárolt hordóról tud. "A jelenleg osztrák tulajdonban lévő területről a gyártás során keletkezett veszélyes hulladékokat a felszámoló cégnek lett volna kötelessége elszállítani. Azonban ez jogi vita miatt nem történt meg" - mondta Derce Tamás, aki hozzátette: a jogi álláspontja szerint egyértelműen a környezetvédelmi felügyelőségé a felelősség.

A polgármester a környezetvédelmi felügyelőség márciusi jegyzőkönyvét felolvasta, amely szerint "a területen jelenleg olyan állapotok vannak, hogy túl sok idő már nincs arra, hogy várni lehessen a veszélyes hulladékok további sorsának rendezésére, valamint az ott maradt technológiai berendezések rossz állapota miatt bármikor súlyos környezetszennyezés következhet be". A jegyzőkönyv szerint - mint elmondta - a területen tűz-, robbanásveszélyes- és rákkeltő anyagok vannak.

A Budalakk korábbi jelentése alapján tudják, hogy milyen veszélyes anyagok keletkeztek a gyártás során, valamint azt is, hogy a telephelyen kétezer darab veszélyes anyagot tartalmazó hordónak kellene lennie. Azonban a telephelyen csak a hordók fele található - fűzte hozzá Derce Tamás polgármester, hozzátéve, hogy lakossági bejelentés alapján derült fény arra, hogy 483 darab hordót a a Heves megyei Petőfibányára szállítottak, majd onnan egy Szabolcs megyei településre engedély nélkül. A többi hordó hollétéről jelenleg nem tudnak információt adni.