Ismét vagyonos ember lett a sportminiszter

2004.08.18. 16:19

Baráth Etele új sportminiszter nem olyan gazdag ugyan, mint elődje, Gyurcsány Ferenc, de azért ő is a legvagyonosabb politikusok közé tartozik. Baráth a rendkívül sikeres kajak-kenu szövetség elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, így a sportügyek nem állnak távol tőle. Mostanáig Gyurcsány Ferenc eddigi sportminiszter feleségének a főnöke volt a Miniszterelnöki Hivatalban.

Fotó: Varga Ferenc [origo]
Baráth Etele

Baráth Etele 1942-ben született, végzettsége szerint építészmérnök. Város- és területfejlesztés volt a szakterülete, tanított franciaországi és magyar egyetemeken is. Nős, három gyermeke van. 1972-ben Zalaegerszeg városi főépítészeként kezdte karrierjét, 1985-ben pedig már egy komoly építészeti állami vállalat igazgatójaként dolgozott, az MSZMP Központi Bizottságának is készített tanulmányokat. 1980-87 között az MSZMP tagjaként kezdte politikai karrierjét. Már nem volt párttag, amikor 1989-ben a rendszerváltás előtti utolsó kormányban a közlekedési minisztérium politikai államtitkára lett.

Kormányzati tisztséget kapott a rendszerváltás utáni első kormányban is: Antall József először a környezetvédelmi minisztériumban bízott rá egy helyettes államtitkárságot, majd a budapesti Expo kormánybiztosa lett. (Az Expot a Horn-kormány lemondta.)

A kormánybiztosság után magánvállalkozásaival kezdett foglalkozni, de a Munkaadók Országos Szövetségének elnökeként közéleti tisztséget is vállalt. 1994-ben lett először országgyűlési képviselő, azóta folyamatosan az MSZP frakció tagja. 1994-ben ő volt az MSZP főpolgármester-jelöltje, de a pártba csak 1995-ben lépett be. A parlamentben területfelesztési és EU-integrációs ügyekkel foglalkozott elsősorban. Az előző ciklus második felében frakcióvezető-helyettes is volt. 1996 óta a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének a tagja, később a MOB alelnöke lett. A rendkívül sikeres kajak-kenu szövetségnek pedig az elnöke lett.

A Medgyessy-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára lett. A Nemzeti Fejlesztési Terv elkészítésének irányítása és az ehhez kapcsolódó uniós pályázati pénzek elosztása volt a feladata. 2003 májusában államtitkársága átkerült Juhász Endre tárca nélküli miniszter irányítása alá. Baráthot többször támadta az ellenzék, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv - ez alapján lehet uniós támogatásokat kérni - túl sok általánosságot tartalmaz, és túl későn készült el, ezért Magyarország hátrányba került a többi csatlakozó országhoz képest. Baráth azonban kiállt a terv mellett, és szerinte nagyon sikeresek a magyar tervek és pályázatok. Az ellenzék azért is támadta, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság két alkalommal is megbüntette hivatalát. Baráth azzal védekezett a parlamentben, hogy nem hibáztak, hanem jogértelmezési probléma miatt ítélték el, ezért bíróságon támadta meg a a Döntőbizottság döntését. 

Baráth Etele az egyik legvagyonosabb képviselő a parlamentben. Két háza van Leányfalun és egy teljes épülete a Budai Várban, továbbá az olaszországi Velencében is van üdülője. Nyolcvanmillió forint fölötti megtakarítással is rendelkezik.

Az eddigi sportminiszter Gyurcsány Ferenc felesége mostanáig Baráth Etele beosztottjaként dolgozott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK