Hamisítás miatt nyomoznak egy Fibisz-vezető ellen

2004.08.18. 17:03

Magánokirat-hamisítással gyanúsítják a Fiatal Baloldal (Fibisz) Vas megyei elnökét, mert a rendőrség feltételezése szerint nem létező Fibisz-szervezeteknek írt fiktív jegyzőkönyveket. A rendőrség azt vizsgálja, hogy a szervezetek léteznek-e a valóságban is. A szervezetek létrehozásának célja állítólag az volt, hogy a megyei elnök így jusson tisztségét megerősítő fiktív szavazatokhoz.

Rendőrségi nyomozás folyik annak tisztázása érdekében, hogy Vas megyében csak papíron, vagy a valóságban is megalakult-e több helyi Fibisz (Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták) szervezet - erősítette meg az MTI értesülését szerdán Fejes Péter, a Vas Megyei Főügyészség szóvivője. "A rendőrség az ügyben magánokirat-hamisítás vétsége miatt folytat nyomozást" - mondta. Hozzátette: a büntetőeljárás során egy személyt fiktív jegyzőkönyvek készítésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki.

"Az ügy iratai jelenleg az ügyészségen vannak, az ügyészség dönt arról, hogy bővül-e még a gyanúsítottak köre" - mondta az ügyészség szóvivője. Fejes Péter kijelentette: az ügyben gyanúsítottként kihallgatott személy nem országgyűlési képviselő. Az MTI értesülése szerint a gyanúsított Szabó Bálint, a Fibisz megyei elnöke. Az ő nevén kívül, mint hitelesítő, Zuschlag János szocialista országgyűlési képviselő, Tóth Csaba, az MSZP Vas megyei elnökhelyettese, valamint Táncsics Péter, a kőszegi szervezet elnökének neve is szerepel a fiktív adatokat tartalmazó jegyzőkönyveken.

Szabó Bálintot, Tóth Csabát és Táncsics Pétert egy roma tagtoborzási ügy miatt az MSZP vasi etikai bizottsága nem jogerősen 2002. februárjában kizárta a pártból, az érintettek azonban tagadták az ellenük felhozott vádakat, és a párt országos egyeztető és etikai bizottságához fellebbeztek. Az ügyben még nincs döntés.

Az új vasi Fibisz alapszervezetek Kőszeg-Csepreg-Bük térségében alakultak meg. A tíz, vitatott körülmények között létrehozott szervezet szavazata átrendezte a helyi Fibisz-ben az erőviszonyokat. A Fibisz vasi szervezetében a régi és új tagok szembekerültek egymással. A régi tagok Gaál Angelikát, az újak pedig Szabó Bálintot támogatták, mindkét jelölt önmagát tartotta a Fibisz legitim megyei elnökének. A Fibisz országos elnöksége végül Szabó Bálintot ismerte el a Vas megyei szervezet hivatalos vezetőjének.

Az MTI-nek egy nevének elhallgatását kérő Vas megyei Fibisz- tag elmondta: szerinte több településen "azonos minta alapján, a dokumentumot egyszerűen átírva", papíron hozták létre a szervezeteket. Állítása szerint olyan "ismétlődő utcák és címek" is vannak az említett jegyzőkönyvekben, amelyek a szóban forgó településeken nem is léteznek, illetve az egyik megadott lakcímen egy lakatlan romos ház található. "Lejártuk a jegyzőkönyvben szereplő címeket, és olyan házat is találtunk, amelybe elvileg hetvenen voltak bejelentve" - tette hozzá.

Elmondta, hogy Gaál Angelika a vasi szervezetek szerinte fiktív megalakításáról 2003-ban a Fibisz országos elnökségét levélben tájékoztatta, de a testület, amelynek Zuschlag János is a tagja, nem indított vizsgálatot az ügyben. Ezt követte a rendőrségi feljelentés. "A Fibisz-szervezeteket 2004 elején országos vezetők jelenlétében újjáalakították, erre hivatkozva ismerték, ismerik el Szabó Bálintot a Fibisz megyei elnökének" - mondta. Hozzátette: az országos elnökség döntése ellen fellebbeztek a Fibisz országos választmányához, de az mindeddig nem tűzte napirendjére beadványukat. "Emiatt felülvizsgálati kérelemmel fordultunk a fővárosi főügyészséghez" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK