A fiatal szocialista politikusokból álló Mozaik Klub az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívását kedeményezi. Szerintük ugyanis az új miniszterelnöknek minél szélesebb támogatottsággal kell rendelkeznie, amit a kongresszus legitimációja biztosíthat. Az MTV értesülései szerint maga Kiss Péter is ragaszkodik hozzá, hogy a kongresszus döntsön személyéről. Úgy tudjuk, Kiss Péter elfogadható jelölt az SZDSZ számára is.

Az [origo] információi szerint a szombati maratoni egyeztetéseken a fiatal szocialistákból álló Mozaik Klub felveti, hogy kívják össze a párt rendkívüli kongresszusát. Egy névtelenséget kérő, a Mozaik Klub tagjaihoz közel álló szocialista politikus elmondta: javaslatuk szerint a kongresszusnak elemeznie kellene a kialakult helyzetet, felvázolni a lehetséges megoldási javaslatokat, és dönteni az új miniszterelnök személyéről.

 

A Mozaik Klub azzal indokolja javaslatát, hogy egyrészt az új miniszterelnöknek minél szélesebb támogatottságot kell megszereznie, másrészt Medgyessy Pétert is annak idején meghallgatta a kongresszus, így kellene eljárni az utód esetében is. A kongresszus összehívásáról az elnökség javaslatára az országos választmány dönt. Horn Gyula volt miniszterelnök is felvetette ugyanakkor a kongresszus összehívásának lehetőségét egy televíziós nyilatkozatában. Az MTV információi szerint maga Kiss Péter is ragaszkodik hozzá, hogy a kongresszus döntsön személyéről.

 

Az [origo]-nak nyilatkozó politikus úgy vélte: "hatalmas gesztus volt" Medgyessy Pétertől, hogy lehetőséget biztosított a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtására. Ha ugyanis benyújtja lemondását a köztársasági elnöknek, Mádl Ferencnek mérlegelési lehetősége lenne. Eszerint vagy megbíz valakit vagy kiírja az előrehozott választásokat. "A köztársasági elnök pártszimpátiáját ismerve nem kétséges, hogy az utóbbi mellett döntene" - vélte a képviselő, hozzátéve, hogy a jelenlegi közvélemény-kutatási eredmények szerint egy mostani választást a Fidesz nyerne.

 

Megerősítette, hogy a párt jelöltje Kiss Péter kancelláriaminiszter. Úgy vélte, személyét az SZDSZ is elfogadhatónak tartja. "Nincs választási lehetőségük, mert nem feszíthetik tovább a húrt" - mondta a névtelenséget kérő politikus, aki szerint ha a szabad demokraták nemet mondanának a szocialisták jelöltjére, azzal felvállalnák, hogy ők azok, akik átjátsszák a hatalmat az ellenzéknek.

 

Kisst az MSZP-n belül sokan támogatják, neve a pártelnöki posztra is felmerült már többször is. "A párt testéből való" - fogalmazott egy vezető szocialista politikus, utalva arra, hogy Kiss Péter régóta a párt tagja, "ismer mindent és mindenkit", "érzi a pártot". Többen mondták róla azt is, hogy "jó modora van".

 

Az SZDSZ és az MSZP szombaton egyeztetéseket folytat. Délelőtt kerül sor a koalíciós egyeztetésre, míg délután összeül az MSZP országos elnöksége, a megyei elnökség, a frakció és a választmány is. A megkérdezett szocialista politkusok szerint szombatra mindenképp megszületik a koalíciós megállapodás a miniszterelnök személyéről és arról is, hogy összehívják-e az MSZP-kongresszust. A miniszterelnök-jelölt személyéről a tervek szerint ezután a kongresszus is szavazna.

 

Az egyeztetéseken az új miniszterek kérdése is felmerül. "Bármi belefér" - vélte egy kormánypárti politikus, aki elképzelhetőnek tartja azt is, hogy most leváltott miniszterek újra posztot kapjanak. Minderről persze az új miniszterelnöknek van joga dönteni.

 

Az MSZP-n belül többen úgy ítélik meg, hogy a kialakult helyzet annak eredménye, hogy az SZDSZ kivetítette a kormányra a belső válságát. Többen felemlegették Csillag István gazdasági miniszter, Wekler Ferenc házalelnök és Demszky Gábor főpolgármester ügyét, illetve hogy ezeknek az ügyeknek a kezelése miatt kilépett a pártból Eörsi István író, alapító tag.