Gyurcsány Ferenc az [origo] értesülése szerint ringbe száll a miniszterelnöki posztért. Az üzletemberből lett politikusról azonban korábban - a pártra nem jellemző határozottsága miatt - még lelkes támogatói is úgy vélték, hogy képtelen lenne első emberként összefogni a pártot. Gyurcsány portréjából az is kiderül, hogy szeret "harcolni": ismerősei szerint akkor érzi legjobban magát, amikor vitatkozik.

Csütörtökön Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette: elfogadta Gyurcsány Ferenc korábbi lemondását, szeptember 15-i hatállyal. A miniszterelnök Gyurcsány mellett azonban Csillag István gazdasági miniszter felmentéséről is döntött, ezután azonban az SZDSZ megvonta a kormányfőtől a bizalmat, aki még aznap bejelentette, távozik posztjáról. Ezek után pénteken kiderült: Gyurcsány Ferenc ringe száll a miniszterelnök-jelöltségért Kiss Péter kancelláriaminiszter ellenében.

Gyurcsány miniszteri felmentése azért érdekes, mert amikor tavaly május 6-án kinevezte Medgyessy Péter, a miniszterelnök bizalmas tanácsadójának számított.

A miniszterelnök sokáig kiállt mellette, bár sokan kinevezésétől kezdve támadták még párton belül is és az ellenzék is hevesen bírálta, egy időben gyakorlatilag állandóan interpellálták. Elsősorban amiatt támadták, mert több sikeres üzletben, például a balatonöszödi üdülővásárláskor családi-politikai kapcsolatai segítették - sokak szerint - gyanús haszonhoz. Gyurcsány mindezt rágalomnak tartotta.

A Medgyessy és Gyurcsány közötti konfliktus oka az lehet, hogy Gyurcsány többször nyíltan bírálta a kormányt, emellett nem titkolta azt sem, hogy ambíciói vannak a párton belül - ezt jelzi, hogy minisztersége alatt az MSZP Győr megyei elnökévé választották - de többször szóba került mint Medgyessy lehetséges utóda is. A kormányfő ezért attól tarthatott, hogy egykori bizalmasa vetélytárssá válik.