Orbán Viktor szerint gazdasági válság van Magyarországon, és ez vezetett a miniszterelnök bukásához. A Fidesz elnöke a szlovéniai Lendván tartott augusztus 20-i ünnepségen kijelentette, hogy az ország a "remény magasságából a válság mélységébe csúszott vissza".

A határon túli magyarok által alkotott terület, akkor indulhat meg felfelé, ha a magyar gazdaság is magára talál, és "otthon mi kilábalunk a gazdasági válságból" - mondta Orbán Viktor pénteken Lendván. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke a szlovéniai városban részt vett és beszédet mondott a Szent Katalin római katolikus templom előtti téren megtartott Szent István-napi ünnepségen.

Orbán Viktor a magyar belpolitikai helyzetre utalva kijelentette: "A magyar gazdaság ma válsággal küszködik. Nő a munkanélküliség, emelkednek, és újra emelkednek az árak. A közvagyont széthordják. Az államadósság lassan megfojt bennünket, elszívja minden erőnket. A költségvetés hónapokkal ezelőtt megbukott, és nem iránytűje a gazdaságnak, hanem a bajok egyik forrása."

A pártelnök szerint ét év alatt Magyarország a remény, a felemelkedés reménye magasságából a válság mélységébe csúszott vissza. "Az igazság az, hogy ma Magyarországon mély gazdasági válság van, ezért tört ki, ebből fakadt a kormányzati zűrzavar. Ezért bukott meg a miniszterelnök és kormánya, és velük együtt a kormányprogram is" - mondta Orbán Viktor.

"Ha azt akarjuk, hogy az emberek visszanyerjék a mindennapi élet elveszített biztonságát, ha azt akarjuk, hogy jusson mindenkinek kenyérkereseti lehetőség, ha azt akarjuk, az államadósság ne temessen maga alá sok millió polgárt, akkor úrrá kell lennünk a gazdasági válságon" - hangoztatta a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke.