Sárvári, körmendi és szombathelyi alakulatok is bekapcsolódtak a zalaegerszegi hűtőház oltásába, kedden este 21 órakor 20 járművel mintegy hetvenen dolgoztak a lángok megfékezésén. Az oltás vezetője szerint a tűz megfékezése akár szerda estig is eltarthat.

Senkó Zoltán tűzoltó ezredes, az oltás vezetője korábban arról számolt be, hogy lokalizálták a kedden kora délután keletkezett tüzet, amelyben teljesen kiégett a 20-szor 70 méteres alapterületű üzemcsarnokban található három hűtőkamra, beomlott a tetőszerkezet, és megrongálódtak az acél tartószerkezetek. A késő esti tájékoztatás szerint az oltás nemcsak szerda reggelig, hanem akár estig is eltarthat. A lángok martalékává lett épület maradványait valószínűleg le kell bontani - tette hozzá a parancsnok.

Senkó Zoltán azt is elmondta: bár került a levegőbe széndioxid, szénmonoxid és ammónia, ezek mennyisége estére sem érte el az egészségre veszélyes szintet, így a környező családi házak lakói továbbra sincsenek közvetlen veszélyben, de a tűzoltók arra figyelmeztették őket, hogy zárják be az ajtókat-ablakokat. A levegőnél nehezebb gáz így nem juthat be a lakásokba.

A hűtőházban keletkezett tűz miatt a MÁV a tűz helyszínéhez közeli, Zalaegerszeg és Andráshida közötti vasúti szakaszt lezárta, ezen az útvonalon 20 órától vonatpótló autóbuszok közlekednek - közölte Szabó Árpád, a zalaegerszegi MÁV felügyelőség ügyeletese.

Az üzemcsarnokban ezer tonna mélyhűtött kacsa és nagy mennyiségű csomagolóanyag égett el. Az óriási füstben a tűzoltók csak légzőkészülékkel tudtak dolgozni. Az oltásban-mentésben résztvevők negyedórás váltásban dolgoztak, az oxigénpalackokat pedig folyamatosan tölteni kellett. Egy tűzoltó térdsérülést szenvedett - közölte Senkó Zoltán.

A katasztrófa okáról a parancsnok egyelőre nem tudott információkkal szolgálni. A becslések szerint a kár milliárdos nagyságrendű.