Kedden kigyulladt a zalaegerszegi hűtőház. A tűzoltókat olyan nagy füst fogadta, hogy csak légzőkészülékkel tudták megkezdeni az oltást. Bár folyamatosan dolgoznak, még nem sikerült eloltani a tüzet. Az oltás során hárman is megsérültek. A tűzoltók azt kérik a környéken lakóktól, hogy ne nyissák ki a lakások ablakait, mert ugyan nem veszélyes mértékban, de széndioxid, szénmonoxid és ammónia került a levegőbe.

Fotó: MTI

Kedd délután tűz ütött ki a zalaegerszegi hűtőházban. A 20-szor 70 méteres alapterületű, több mint 8 méter magas üzemcsarnokban mélyhűtött kacsákat raktároztak - tájékoztatott az oltás vezetője, Senkó Zoltán tűzoltó ezredes. Az ezredes beszámolt arról, hogy négyes riasztási fokozattal - azaz hét fecskendős járművel, valamint műszaki és vegyvédelmi eszközökkel - érkeztek a helyszínre, ahol óriási füst fogadta a tűzoltókat, és csak légzőkészülékkel lehetett megkezdeni a munkát.
 
"Az oltásban-mentésben részt vevők negyedórás váltásban tudnak dolgozni, az oxigénpalackokat pedig folyamatosan tölteni kell" - tette hozzá az tűzoltóparancsnok. Bár a koncentráció nem érte el a veszélyes szintet, széndioxid, szénmonoxid és ammónia került a levegőbe. A hűtőház dolgozóit idejében kimenekítették, a környező családi házak lakói nincsenek veszélyben. Az oltás során egy tűzoltó térdsérülést szenvedett.

A tűz okáról és a károk mértékéről  a parancsnok egyelőre nem tudott információkkal szolgálni. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy a lángok kicsaptak az üzemcsarnokból, és átterjedtek egy nagyobb, 150-szer 70 méteres épület tetőszerkezetére.

A szóvivő állítása szerint az épület két fala közötti vastag szigetelőanyag még mindig izzik, ennek oltásán dolgozik mintegy húsz különböző gépjárművel közel hatvan tűzoltó. Hangsúlyozta, hogy a szigetelőanyag oltása rendkívül nehéz, várhatóan még több órát vesz majd igénybe. A szakemberek folyamatosan mérik a levegőbe került égéstermékek koncentrációját. A tűzoltók csak azt kérték a környéken lakóktól, hogy ne szellőztessenek, ne nyissák ki a lakások ablakait.

Az oltás során három tűzoltó szerzett könnyebb sérüléseket. Egyikük térde sérült meg, amikor belerúgott egy ventillátorba, másikuk kezét elvágta egy fémlemez, harmadikuk pedig túl korán vette le a légzőkészüléket és füstmérgezés gyanújával kórházba szállították.