Mindössze a teljes terhelés huszadrészével, de ismét működik a Paksi Atomerőmű kettes reaktora. Múlt csütörtökön került sor a fizikai indításra, azóta az ellenőrző mérések folynak. A paksi kettes blokkot tavaly márciusban állították le éves nagyjavításra. Ennek során történt súlyos üzemzavar az erőműben. Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes elnöke kifogásolta, hogy a közvéleményt nem tájékoztatták a másfél éve leállított kettes reaktorblokk múlt csütörtöki újraindításáról.
 

Forrás: ORIGO

Mindössze a teljes terhelés huszadrészével, de ismét működik a Paksi Atomerőmű kettes reaktora. Mittler István, az atomerőmű szóvivője elmondta, hogy múlt csütörtökön került sor a fizikai indításra, azóta az ellenőrző mérések folynak. Ha ezek mind eredményesek, a jelenlegi ötről harminc százalékra emelik a reaktor teljesítményét, beindítják a gőzfejlesztőket, az egyik turbinát, s megkezdődik a szekunder kör ellenőrzése, úgy, hogy villamos áramot termelnek az országos hálózatba.
  
Ennek időpontja a mérések, vizsgálatok eredményétől függ, de mielőtt a blokkot az országos hálózatra kapcsolják, közleményt adnak ki, tájékoztatva ezzel a közvéleményt. A paksi kettes blokkot tavaly márciusban állították le éves nagyjavításra. Ennek során a fűtőelemeket meg kellett tisztítani a korábban végzett vegyi kezelések okozta szennyeződéstől. Ezt a francia-német Framatome-ANP cég tervezte és készítette tartályban végezték, de annak tervezési hibája miatt április 11-én éjjel súlyos üzemzavar történt.
   
A tönkrement üzemanyag eltávolítására pályázatot írt ki az atomerőmű, amit az orosz TVEL cég nyert meg, 4,5 millió dolláros ajánlattal. A munka előkészítése folyik, még hónapokig eltart, s a helyszíni munkák csak jövőre kezdődnek meg. Ezért döntöttek úgy Pakson, hogy az egyébként hibátlan 2-es blokkot a közbeeső időre ismét elindítják. Befejezték a tavaly félbeszakított nagyjavítást, feltöltötték a reaktort 131 napi áramtermelésre elegendő üzemanyaggal.
   
Az Országos Atomenergia Hivataltól - szigorú biztonsági feltételek előírásával - megkapták a szükséges engedélyeket, s ezek alapján kezdődött a próbaüzem.A kettes blokk melletti tartályban lévő tönkrement üzemanyag biztonsága érdekében műszaki intézkedéseket tettek, s a fűtőelemek állapotát, a tartályban végbemenő folyamatokat állandóan ellenőrzik - mondta a szóvivő.

A Paksi Atomerőműben látogatást tett Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes elnöke, aki kifogásolta, hogy a közvéleményt nem tájékoztatták a másfél éve leállított kettes reaktorblokk múlt csütörtöki újraindításáról. "A legfőbb probléma, amit én nagyon határozottan a tudomására hoztam a vezetésnek, hogy miközben meg akarják nyugtatni a közvéleményt, hogy minden a legnagyobb biztonságban van, nem tájékoztatják arról, hogy múlt csütörtökön megkezdték a kettes reaktor engedélyezett újraindítását" - mondta az ellenzéki politikus a látogatás után.