Az MSZP úgy döntött, mégsem lehet tudósítani a párt szerdai kongresszusáról, ahol nagy valószínűséggel kiderül, ki lesz az ország következő miniszterelnöke, ugyanis zárt ülésen hallgatják meg a jelölteket. Eközben kiderült az is, hogy mindkét miniszterelnök-jelöltnek beszédében ki kell térnie bizonyos pontokra a kongresszuson, például beszélniük kell a párt és a kormány viszonyáról. Megállapodtak abban, hogy sorsolással állapítják meg, hogy Kiss Péter vagy Gyurcsány Ferenc mondja el először beszédét. A szónoklatok után csak hat-hat támogató szólalhat fel szerdán.

Nem lehet tudósítani az MSZP szerdai kongresszusáról, ahol gyakorlatilag eldől, ki lesz az ország következő miniszterelnöke. A párt szűkszavú közleményében nem indokolta a döntést. Csak annyit közöltek, a kongresszust előkészítő bizottság keddi ülésén - a két miniszterelnök-jelölttel való egyeztetést követően - úgy döntött, hogy szerdán a kongresszus zárt ülést tart.

Eközben kiderült az is, hogy Juhász Ferenc az MSZP kongresszusát előkészítő ügyrendi bizottság elnökeként kedden egyeztetett a két miniszterelnök-jelölttel a kongresszus forgatókönyvéről, és közösen kialakították az ügyrendi javaslatot.

Juhász Ferenc az MTI-nek elmondta: Kiss Péterrel és Gyurcsány Ferenccel megállapodtak abban, hogy sorsolással állapítják meg, Kiss Péter vagy Gyurcsány Ferenc mondja el először a beszédét, amelyet a két jelöltnek egy egységes váz alapján kell felépítenie. A szónoklatok után csak hat-hat támogató szólalhat fel, majd a titkos szavazás következik.

Mint mondta, az alapszabály ugyan lehetőséget ad arra, hogy bárki megnyilvánuljon, azonban ezt azért vetették el, mert "időrablónak" találták, valamint mert a jelöléssel kapcsolatos politikai viták már le kellett, hogy záruljanak.

"A politikai vita elmaradásának egyik indoka, hogy a párt már lefolytatta a vitát a különböző testületekben, a másik pedig hogy az ország sorsáról, stabilitásáról van szó, ezért fontosnak tartjuk azt, hogy csak a valós tartalmi kérdésekről legyen szó" - hangsúlyozta Juhász Ferenc, aki arról nem kívánt felvilágosítást adni, hogy a jelöltek kit választottak felszólalóknak. Közölte: a kongresszus szavazással dönt az ügyrendi javaslatról, tehát ha nem fogadják el, akkor másképpen alakulhat a forgatókönyv.

Elmondta: az egyeztetés eredményeképpen mindkét jelöltnek beszédében ki kell térnie bizonyos pontokra, így arra, hogy vállalják-e az MSZP 2002-es programjának és az erre alapuló kormányprogramnak a teljesítését, mit tesznek majd a 2006-os választási sikerért és mit változtatnának meg, illetve mit folytatnának a jelenlegi kormányzásból.

A beszédben szót kell ejteniük a társadalmi-gazdasági modernizációs feladatok és a szociális intézményi viszonyok összehangolásáról, a párt és a kormány viszonyáról, valamint nyilatkozniuk kell arról, hogy mit tartanak a legfontosabb baloldali értéknek, s ez mit jelent az MSZP hosszú távú programjában.

Szólniuk kell arról, hogy miben látják az MSZP társadalmi támogatottságának csökkenését, milyen prioritásokat határoznak meg a 2005-ös költségvetésben és az adótörvényekben. Végül arról is nyilatkozniuk kell, hogy van-e olyan körülmény, amely ellehetetlenítené miniszterelnöki jelöltségüket és munkájukat - fűzte hozzá Juhász Ferenc.