A magyarok évente 60 millió doboz gyógyszert dobnak ki a szemétbe, közel kétezer tonna veszélyes hulladékot termelve ezzel, miközben semmilyen jogszabály nem rendelkezik azok begyűjtéséről és biztonságos megsemmisítéséről - állítja a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata. A hatályos szabályozás szerint csak a gyógyszerek csomagolóanyagainak visszavétele kötelező a patikák számára, ha orvosságot is begyűjtenek, azt csak önkéntes alapon teszik. 

Fotó: MTI

A lakosság évente mintegy 60 millió doboz gyógyszert dob ki a szemétbe. Ezzel majdnem kétezer tonna veszélyes hulladékot termelnek, miközben semmilyen jogszabály nem rendelkezik a lejárt gyógyszerek begyűjtéséről és biztonságos megsemmisítéséről - közölte F. Nagy Zsuzsanna, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (Kötháló) elnöke.

Az elmúlt tíz évben tízszeresére nőtt a lakossági gyógyszerfogyasztás, így egyre sürgetőbb a hulladékkezelés kérdése is, amelyet a hulladékgazdálkodási törvény az egészségügyi tárca hatáskörébe utal. A hatályos szabályozás szerint csak a gyógyszerek csomagolóanyagainak visszavétele kötelező a patikák számára, ha orvosságot is begyűjtenek, azt csak önkéntes alapon teszik - mondta a Kötháló elnöke sajtótájékoztatón.
   
A Kötháló idén júliusban felmérést végzett arról, hogy milyen mértékben veszik vissza a lejárt szavatosságú készítményeket a gyógyszertárak. A fővárosban és a 19 megyében összesen 426 patika bevonásával lezajlott vizsgálat szerint a gyógyszertáraknak csak 40 százaléka fogadja a lejárt patikaszereket. Zala megyében a megkérdezett patikák közül mindegyikben volt lehetőség a lejárt orvosságok leadására, míg Szabolcs megyében egyik gyógyszertár sem vállalta ezt a feladatot. A patikusok szerint ennek oka a kapacitás hiánya, illetve a pluszköltségek. Kiderült az is, hogy a legtöbb gyógyszerész nincs tisztában azzal, hova kerülnek a lejárt készítmények.
   
A környezetvédő szervezet elnöke kifejtette, hogy a lejárt szavatosságú gyógyszereket csak elégetve lehet biztonságosan megsemmisíteni, mivel azok a háztartási hulladékok közé keveredve nehezen bomlanak le. Veszélyt jelenthet az, hogy több gyógyszer tartalmaz toxikus anyagokat, amelyek a környezetbe jutva beszivárognak a talajba, szennyezve ezzel az élővizeket, és a táplálékláncba kerülve az egészségi kockázatokat is növelik. F. Nagy Zsuzsanna elmondta, hogy úgy tudják, hogy az egészségügyi minisztérium jövő év januárra ígérte a kötelező begyűjtést elrendelő jogszabály hatályba lépését, ennek ellenére annak megszületését továbbra is sürgetni kell.