Most jelölnek miniszterelnököt

2004.08.25. 12:40

Mindkét miniszterelnök-jelölt támogatásáról biztosította a kormányprogramot, és elsősorban a küldöttek érzelmeire kívánt hatni az MSZP rendkívüli kongresszusán. Információink szerint a beszédeik nem módosították a hangulatot a küldöttek között. A prominens szocialista politikusok továbbra is Kiss Péter miniszterelnök-jelöltségét támogatják.

Szerda délután elkezdődött az MSZP kongresszusa. A kedd esti terveknek megfelelően zárt ülésen döntenek arról, kit javasoljanak Medgyessy Péter helyett a miniszterelnöki posztra. A kongresszus kezdetekor felmerült, hogy mégis nyitott gyűlést tartanak, erről ügyrendi vita is folyt, az ötletet azonban leszavazták.

Medgyessy Péter személyesen nem jelent meg a kongresszuson, de levelet küldött, melyben jó munkát kíván az MSZP-nek. A levélben sem lemondásának módjáról, sem a jelöltekről nem tett említést.

A kongresszuson sorsolással döntötték el, hogy a jelöltek közül ki kezdje el előbb kortesbeszédét; a szerencse Gyurcsány Ferencnek kedvezett. Beszédében a sportminiszter az ígérte, nem lesz leszámolás.

A két jelölt mellett a zárt ülésen 6-6 küldött szólalt fel. Az [origo] információi szerint Gyurcsány Ferenc mellett Toller László, Pécs polgármestere, Hunvald György VII. kerületi polgármester, Vojnik Mária, az egészségügyi tárca politikai államtitkára, Érsek Zsolt hatvani polgármester, Botka László szegedi polgármester és Vitányi Iván szólalt fel.

Kiss Péter mellett Szili Katalin házelnök, Szabó Imre, a pest megyei közgyűlés elnöke, Tüttő Kata, Jánosi György választmányi elnök, Kósa Ferenc és Lendvai Ildikó frakcióvezető mondott támogató beszédet.

A szerdai rendkívüli kongresszuson döntik el a küldöttek, hogy ki legyen Medgyessy Péter utódja a kormányfői poszton. Az SZDSZ már korábban jelezte, hogy mindkét jelöltet, Gyurcsány Ferenc eddigi sportminisztert és Kiss Péter kancelláriaminisztert is elfogadná.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK