November 3-án leszerel az utolsó sorkatona, ezzel megszűnik a sorkatonai szolgálat Magyarországon. Ettől az időponttól csak hivatásos katonák teljesítenek majd szolgálatot - közölte Gulyás Erika kormányszóvivő a kabinet ülése után. A polgári szolgálatosok is leszerelnek, akik eddig sok intézménynek jelentettek olcsó munkaerőt.

A honvédelmi miniszter az igazságügyi tárcával együttműködve néhány héten belül elkészíti a haderő-átalakításhoz szükséges alkotmánymódosítás, valamint az új honvédelmi törvény tervezetét - közölte Gulyás Erika kormányszóvivő. Gulyás Erika elmondta azt is, hogy november 3-án szerel le az utolsó sorkatona, ezzel megszűnik a sorkatonai szolgálat Magyarországon.
   
Ettől az időponttól csak hivatásos katonák teljesítenek majd szolgálatot. A kormányszóvivő hozzátette, hogy a hivatásos állomány kiépítése jól halad, 8315 szerződéses katona teljesít jelenleg szolgálatot. A honvédelmi törvény alapján megoldható, hogy ne kelljen több fiatalt besorozni, hiszen a jogszabály szerint a behívás időpontját a honvédelmi miniszter állapítja meg. A kormány június 9-i ülésén döntött a sorkötelezettség eltörléséről, jelezve, hogy a jogi feltételek kialakítása, az alkotmányos szabályozás érdekében további egyeztetésre van szükség.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai miniszter elmondta, hogy november 3-án azok is leszerelnek, akik a polgári szolgálatot választották. A szerdai ülésen az ehhez kapcsolódó jogszabálytervezetet is elfogadta a kormány. A miniszter közölte, hogy jelenleg ötezer fiatal teljesít polgári szolgálatot. Mint mondta, a polgári szolgálatosok olcsó munkaerőt jelentettek, ezt saját erőből kell pótolniuk novembertől az intézményeknek.