A Fidesz alelnöke, Pokorni Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltté választása azt mutatja, hogy a jelenlegi kormányzópárt nem tudott olyan jelöltet találni, aki alkalmas lenne az ország gondjainak megoldására. A Fidesz szerint a szocialistáknál "a baloldali elvek felett győzött a pénz hatalma".

A Fidesz véleménye szerint a kormányválság története alapvetően a pénzről szól - közölte Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke. A baloldali elvek felett győzött a pénz hatalma - mondta a politikus a szocialisták miniszterelnök-jelölő kongresszusán történteket értékelve, ahol Gyurcsány Ferenc sportminisztert 453 szavazattal választották a küldöttek kormányfőjelöltté a 166 voksot kapott Kiss Péterrel szemben.

Az Igazságügyi Minisztérium hivatalos, a köztársasági elnökkel egyeztetett álláspontjára utalva Pokorni kijelentette, hogy szerinte ez azt mutatja, hogy Medgyessy Péter kormányfő csak 30 nap múlva válik ügyvezetővé, és csak akkortól lehet új miniszterelnök-jelöltről beszélni. "Addig még ki tudja, mi minden történik, addig még ráérünk a pillanatnyi állás szerinti miniszterelnök-jelölttel foglalkozni" - tette hozzá. Az ellenzéki politikus kitért arra is, hogy nem lehet tudni, miért akarta felmenteni Medgyessy Péter Csillag István gazdasági minisztert. Nem tudjuk, mit tartalmazott az a levél, amit a kormányfő írt az M6-osról Csillag Istvánnak - mondta, hozzátéve, hogy szeretnék, ha ezt a levelet nyilvánosságra hoznák. A Fidesz tudni szeretné azt is, mire gondolt Medgyessy Péter, amikor korrupciós ügyeket emlegetett az SZDSZ-szel kapcsolatban.

Gyurcsány Ferenc jelöléséről a Fidesz alelnöke azt mondta: úgy tűnik, a jelenlegi kormányzópárt nem tudott olyan jelöltet találni, aki alkalmas lenne az ország gondjainak megoldására. A miniszterelnök-jelölt jellemzésére a politikus egy régebbi írásából idézett Pokorni Zoltán. Abban Gyurcsány Ferenc azt fejtegeti, hogy nincs más lehetőség, meg kell értetni az MSZP-hez kötődő politikai és üzleti elittel, hogy nem folytatható tovább az a viszony, amely lehetetlenné teszi a párt mögött álló társadalmi csoportok érdekeinek képviseletét és érvényesítését. Pokorni Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor mallorcai nyaralásáról Medgyessy Péter hazatért, az volt az első szava, hogy nincs kormányválság. Freudi elszólásnak titulálta azt is, hogy Gyurcsány Ferencnek a megválasztása után az első szava az volt, hogy nem fog leszámolni senkivel.