Letettek a konstruktív bizalmatlansági indítványról

2004.08.26. 15:06

Az MSZP és az SZDSZ vezetői közölték: tudomásul veszik, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök jelöli az új kormányfőt. Ezzel letettek arról az elképzelésről, hogy Medgyessy Péter lemondása ellenére mégis konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal távolítsák el az eddigi miniszterelnököt.

Az SZDSZ támogatja Gyurcsány Ferenc kormányfőjelöltségét azzal a megjegyzéssel, hogy a kormányprogram tartalmi kérdéseiről tárgyalásokat kezdenek - mondta Pető Iván, aki az SZDSZ-t képviselte a csütörtöki koalíciós tárgyaláson. Az egyeztetés legfőbb kérdése ugyanis az volt, támogatja-e az SZDSZ Gyurcsány Ferencet, akit szerdán kormányfőjelöltnek választott az MSZP kongresszusa.

 

A két párt közösen arra kéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy tegyen javaslatot a parlamentnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyére. Közölték azt is: tudomásul veszik, hogy Mádl jelöli a kormányfőt. Ezzel a két párt letett arról az elképzelésről, hogy Medgyessy Péter lemondása ellenére mégis konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal távolítsák el az eddigi miniszterelnököt. Ezt később Kovács László MSZP-s pártelnök is megerősítette.

 

Pető Iván közölte azt is: úgy értelmezték az MSZP szerdai kongresszusi választását, hogy az érdemi és látható változások mellett döntött az MSZP.

 

Kovács László azt mondta a kormányprogramról: a társadalompolitika terén lehet szó nagyobb változtatásokról. Megjegyezte: akár fordulatot is el tud képzelni az esélyteremtés, a nagyobb társadalmi igazságosság érdekében.

 

"Változtatni szeretnénk. Azt szeretnénk, hogy Magyarországnak bátor, karakteres kormánya legyen" - mondta a koalíciós egyeztetés után Gyurcsány Ferenc, aki következetesen elhárította a kormányprogramra, a kormány szerkezeti átalakítására és a személyi kérdésekre vonatkozó kérdéseket. Közölte: ezekről a kérdésekről egyeztetések kezdődnek, és csak azután áll a válaszokkal a nyilvánosság elé, ha az MSZP-vel és az SZDSZ-szel megegyeznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK