Csütörtöki hatállyal benyújtotta lemondását Medgyessy Péter miniszterelnök a köztársasági elnökön keresztül Szili Katalin házelnöknek. Ezt azt követően jelentette be, hogy az MSZP kongresszusán megkezdődött a szavazás az új kormányfőjelöltekről. Az alábbiakban közöljük Medgyessy Péter miniszterelnök lemondó beszédét szó szerinti leiratban.

"Sokféle várakozás előzte meg a mai döntésemet.

 

Egyesek úgy gondolták, hogy a miniszterelnök, mint sokszor máskor, most is adja be a derekát, fogadjon el megalázó feltételeket. Az egyszerű emberek pedig, akiktől nagyon-nagyon sok üzenetet, e-mailt, faxot, levelet, telefonhívást kaptam, azt mondták: a miniszterelnök adja meg a tekintélyét, méltóságát a miniszterelnöki intézménynek, és adja meg a tekintélyét és a méltóságát kormányának.

 

Sokáig hezitáltam, hogy hogy döntsek egy ilyen helyzetben; nem könnyű ezt a döntést meghozni.

 

Úgy döntöttem végül is, hogy nem a politikusokhoz, hanem az emberekhez fordulok. Úgy döntöttem, hogy nem engedek a nyomásnak; úgy döntöttem, hogy nem lehet, hogy ebben az országban puccsisták diktáljanak; hogy sorra alárendelhető legyen a közérdek az egyéni túlélésnek. Nem engedhetem meg, hogy baloldali érzelmű embereket, az MSZP becsületes, tisztességes támogatóit azonosítsák elfogadhatatlan politikai magatartással. Meg kell őriznem a baloldali kormány méltóságát. Úgy vélem, hogy ez az ország érdeke is. Ennek a kormánynak az érdeke, és minden további kormánynak az érdeke. Nem lehet a miniszterelnöki intézményt és a kormány tekintélyét játékba venni. Ez a meggyőződésem. Hiszen nem lehet elvárni egy kormánytól és egy miniszterelnöktől, hogy tekintéllyel és felelősséggel kormányozza az országot akkor, hogy ha maga az intézmény egyébként ily módon ingatható meg.

 

Mindezekért tehát az alkotmányos rendelkezéseknek és rendnek megfelelően néhány perccel ezelőtt a köztársasági elnök úr útján benyújtottam a lemondásomat az Országgyűlés elnök asszonyának holnapi hatállyal.

 

A bizalmatlansági indítvánnyal szemben a lemondással a miniszterelnök teljes egészében magára vállalja a koalíciós partner bizalomvesztésének a következményeit. Ezzel el lehet kerülni, hogy megkérdőjelezhetők legyenek az elmúlt két év eredményei, amelyre alapot az ország népének a teljesítménye adott.

 

Nem akartam, hogy idő előtti bejelentésem befolyásolja a jelöltek versenyét. Ezért vártam ki azt a pillanatot, amikor elkezdődik a szavazás a kongresszuson. El akartam érni azt, és el is értem, hogy a szocialista párt ne húzza el a jelölt személyének megnevezését. Ezért titkoltam eredeti szándékomat. Majd meg fogják ítélni, hogy jól tettem, vagy nem. Így kellett tennem.

 

Így - az a meggyőződésem, hogy - van idő átgondolni, hogy az új miniszterelnök kikkel, milyen programmal és milyen módon kíván kormányozni. Így biztosítható, hogy stabil, kiszámítható és kulturált átmenet legyen. A kormány tisztessége megmarad, a miniszterek emelt fővel távozhatnak, és nem érzik szégyennek azt, amit tettek.

 

Bárki nyer ma - és ezt szeretném most megerősíteni abban a pillanatban, amikor még nem tudjuk a választás eredményét -, biztosíthatom, hogy együttműködök vele az ország további sikeres kormányzásának az érdekében.

 

A közvélemény tudja, hogy a mai reggel a köztársasági elnök úrnál tettem látogatást azzal a szándékkal, hogy konzultáljunk; tekintsük át az esetleges variációk következményeit.

 

Ez a konzultáció arról győzött meg, hogy az elnök úr a tisztességes, gyors és alkotmányos megoldás híve. Ismeri és vállalja felelősségét.

 

Ennek a tudatában - mélyen bízom a köztársasági elnök intézményében és a köztársasági elnök személyében - döntöttem úgy, ahogy döntöttem. Úgy gondolom, hogy ilyen szellemben ez a megoldás nem igényel több időt, mint a bizalmatlansági indítvány, amely egyébként is, őszintén szólva, megbukhat, ha néhány kormánypárti képviselő nem szavazza meg a bizalmatlansági indítványt. És akkor valóban előállhat egy lehetetlen helyzet.

 

Végül, befejezésképpen szeretnék köszönetet mondani szavazóimnak, akiknek a bizalmából miniszterelnök lehettem.

 

Szeretnék köszönetet mondani szimpatizánsaimnak, akik nem biztos, hogy rám szavaztak, de szerették volna azt, hogy egy sikeres ország legyünk. És szeretném köszönetemet nyilvánítani annak a csendes többségnek, aki, úgy gondolom, ma is ott áll azok mellett, akik elkötelezettek, akik fontosabbnak tartják a tisztességes szándékot egy nagyon fontos és nagyon megtisztelő pozíciónál."