Folyamatosan érkeztek a miniszterek Gyurcsány Ferenchez a sportminisztériumba. Pénteken Hiller István kulturális, Csillag István gazdasági, Göncz Kinga esélyegyenlőségi, Bárándy Péter igazságügyi miniszter keresi fel a miniszterelnök-jelöltet, csütörtökön Kiss Péter kancelláriaminiszterrel találkozott Gyurcsány a Miniszterelnöki Hivatalban, és tárgyalt már Draskovics Tibor pénzügyminiszterrel és Lamperth Mónika belügyminiszterrel is.

 

Egymásnak adják a kilincset a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztériumban a Medgyessy kormány tagjai, hogy Gyurcsány Ferenccel egyeztessenek a következő kormány programjáról. Érdemi információkat eddig nem közölt senki sem a megbeszélésekről. Gyurcsány korábban azt mondta, csak akkor hozza nyilvánosságra elképzeléseit az új kormányról, ha már befejeződtek az egyeztetések az MSZP-ben és a koalíción belül is. Eddig csütörtökön Lamperth Mónika belügyminiszter és Draskovics Tibor pénzügyminiszter járt Gyurcsány hivatalában. Kiss Pétert viszont Gyurcsány kereste fel a Miniszterelnöki Hivatalban.

Pénteken Csilag István gazdasági miniszter után Hiller István kulturális miniszter kereste már fel a kormányfőjelöltet. Délutánra Göncz Kinga esélyegyenlőségi és Bárándy Péter igazságügyi miniszter fogadására készült még a miniszterelnök-jelölt. Hétfőn folytatódik a miniszteri vizitek sorozata.

A miniszterelnök-jelölt ígéretét betartva nem közölt semmilyen érdemi információt eddig a tárgyalásokról. Azután sem, hogy Hiller István kulturális miniszterrel egyeztetett közel egy órán keresztül.

Hiller István találkozójuk után csak annyit mondott: "sikeres Magyarországot akarunk, sikeres és stabil kormányzást, sikeres szociáldemokrata és szabad demokrata koalíciót. Erről mondtam el a véleményemet a miniszterelnök-jelölt úrnak. És arról, hogy ebben hogyan gondolom az elkövetkező két évben az első fázisként, és aztán utána a magyar kultúra illetve a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma helyét és szerepét. Nyilván mindezt a gondolatsort, amelyet az elmúlt egy órában megvitattunk, ezt fogjuk megjeleníteni a kormányprogramban is"- mondta Hiller.

Gyurcsány hozzátette: "miután tegnap úgy döntöttünk, hogy a kormányprogram elkészítésében az MSZP részéről Hilller István fog közreműködni, ő vezeti ezt a bizottságot, ezért a ma reggeli konzultáción, amit a párt elnökével és frakcióvezetőjével folytattunk le, arra kértük a miniszter urat, csatlakozzon a koalíciós tárgyalásokban az MSZP-t képviselő delegációhoz."

A delegáció személyi összetételében nem ez az első változás, kikerült ugyanis a küldöttségből Jánosi György és Szili Katalin, miután Gyurcsány Ferenc lett a miniszterelnök-jelölt.