Medgyessy Péter aláírta azt a jogszabály-módosítást, amely szerint nem a kancelláriaminiszter, hanem a sportminiszter helyettesíti őt. Mivel Medgyessy már nem akar kormányozni, ezért Gyurcsány Ferenc veszi át a hatalmat, amint hatályba lép a rendelet, amelyet Kiss Péterrel közösen kezdeményeztek. 

Kiss Péter kancelláriaminiszter a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a következő harminc napban még Medgyessy Péter a teljes jogkörű miniszterelnök, ám a jövőről szóló - elsősorban költségvetési - döntéseket most készítik elő. Gyurcsány Ferenc sportminiszter, kormányfőjelölt pedig azt közölte, a rendeletmódosítás azt is tartalmazni fogja, hogy őt akadályoztatása esetén Kiss helyettesíti majd.

 

Mint ismert, Mádl Ferenc köztársasági elnök egy vitatott jogi értelmezési helyzetben csütörtökön arra az álláspontra helyezkedett, hogy a lemondását szerdán benyújtó Medgyessy még harminc napig hivatalban marad, és az államfőnek csak utána kezdődik meg az az egy hónapja, ami alatt kormányalakítási megbízást adhat az MSZP kijelölt miniszterelnökének.

A problémát okozó, a kormánytagok jogállásáról szóló törvényt csütörtökön Sólyom László volt alkotmánybírósági elnök alkotmányellenesnek minősítette, ám szerinte hatályos, ezért be kell tartani a rendelkezéseit.

 

Gyurcsány és Kiss pénteken a miniszterelnöki dolgozószobában egyeztetett Medgyessyvel, és kijövet elhárították azt az újságírói kérdést, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök miért nem vesz részt a kormányzásban.