Noha még majdnem egy hónapig teljes jogkörű miniszterelnök marad Medgyessy Péter, nem hajtja végre a korábban bejelentett minisztercseréket. "Az élet felülírta a tervezett változtatásokat" - indokolt a kormányszóvivő.

A kormány a következő harminc napban várhatóan változatlan összetételben működik, mivel Medgyessy Péter miniszterelnök nem készített előterjesztést a múlt héten bejelentett minisztercserék végrehajtására. "Nem készült hivatalos előterjesztés. Az élet felülírta a tervezett változtatásokat" - mondta Gulyás Erika kormányszóvivő csütörtökön az MTI-nek. "Egyetlen név sem került tovább" - fűzte hozzá Gulyás Erika.

Az alkotmány szerint a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki és menti fel. Medgyessy Péter augusztus 18-án jelentette be, hogy átalakítja kormányát, megválik több miniszterétől és államtitkárától. A változások szeptember elsején, illetve a miniszterek esetében szeptember 15-én léptek volna hatályba.

A múlt heti bejelentés szerint távozott volna Burány Sándor munkaügyi miniszter, helyére Szekeres Imre került volna, ment volna Gyurcsány Ferenc sportminiszter, aki most kormányfőjelölt lett, helyette Baráth Etele lett volna a miniszter, valamint Medgyessy Csillag Istvánt is eltávolította volna a gazdasági tárca éléről, amely végül is a kormányválsághoz vezetett. Egyelőre nem lesz fejlesztési minisztérium sem.