A külföldi lapok szinte kivétel nélkül Orbán Viktorral hasonlítják össze az MSZP kormányfőjelöltjét, Gyurcsány Ferencet a pénteki cikkekben. A liberális Süddeutsche Zeitung például úgy látja, hogy furfangban és fondorlatosságban nem marad el egymás mögött Gyurcsány és Orbán. "2006-ban két vitathatatlan populista fog egymással szemben fellépni" - írta a lap.

A magyarországi ellenzék új választásokat akar - olvasható pénteken a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungban, amely számos német laphoz hasonlóan Gyurcsány Ferenc kormányfőjelölt portréját is megrajzolta. A frankfurti újság "szocialista Orbánnak" nevezte a 43 éves politikust, megjegyezve, hogy a rendkívüli pártkongresszus résztvevői, a Gyurcsányt pártolók, a lakosság körében uralkodó hangulat alapján is arra a következtetésre jutottak, hogy az MSZP csak akkor indulhat eséllyel a 2006-ban esedékes választásokon, "ha a politikailag dörzsölt Orbánnal szemben egy nem kevésbé rámenős új miniszterelnököt, illetve (a választási kampányban) első számú jelöltet képes kiállítani".

 

A liberális Süddeutsche Zeitung úgy látja, hogy furfangban és fondorlatosságban egyik sem marad el a másik mögött. "Ilyen formán Magyarországon 2006-ban két vitathatatlan populista fog egymással szemben fellépni. Magyarország szocialistái elkezdenek búcsút venni a régi apparátusi gondolkodástól, hogy lépést tarthassanak a populista posztmodern világában" - írta a Süddeutsche Zeitung.

 

A cikk szerzője úgy fogalmazott, hogy mind Kiss Péter, mind Gyurcsány Ferenc "derék kommunisták" voltak, és hogy Gyurcsány a rendszerváltás után "hallatlan pénzérzékre tett szert, szédítő spekulációkkal gigantikus vagyont halmozott fel".

 

A Handelsblatt szerint egyes szocialisták attól tartanak: Gyurcsány magánvagyona arra késztetheti az ellenzéket, hogy a jövendő kormányfő vélt vagy valós ügyeit politikailag kihasználja.

 

A Düsseldorfban szerkesztett gazdasági és pénzügyi lap is úgy vélte, hogy a szocialisták azért küldték a küzdelembe Gyurcsányt, mert ő Orbán Viktor legjobb politikai ellenlábasa. Gyurcsány Orbánhoz hasonlóan kitűnő szónok és vitapartner, magabiztosság árad belőle és "populista megjegyzéseket is szívesen hint a nép közé".

 

Egy másik gazdasági-pénzügyi lap, a Financial Times Deutschland szerint Gyurcsány "agilis és dinamikus". A lap úgy vélte, hogy Gyurcsány karrierje hasonlít Mihail Hodorkovszkij, az orosz Yukos vállalat volt vezetőjének karrierjére. Mind Hodorkovszkij, mind Gyurcsány a korábbi kommunista párt ifjúsági szervezetéből került ki. A szocializmus bukása után mindketten sikeres vállalkozók lettek. Gyurcsány, ugyanúgy, mint Hodorkovszkij, a privatizálás korai szakaszában tett szert vagyonára, "s Gyurcsány esetében sem teljesen világos, hogy minden tisztességes eszközökkel történt-e". Összeköti őket a politika iránti vonzalmuk. Az orosz milliárdos számára ugyanakkor fellépése Putyin elnök ellen a végzetévé vált, míg Gyurcsány élete legnagyobb diadala előtt áll - írta a Financial Times Deutschland.

 

Másfajta politizálásra számíthat a magyar közélet az elkövetkező időkben, mint amit az utóbbi két évben megszokott a kormánytól - írta pénteki számában a Krónika című erdélyi közéleti napilap.

 

A Kolozsváron megjelenő, de országos terjesztésű magyar nyelvű napilap a magyarországi belpolitikai fejlemények minden fontosabb mozzanatát átfogó, tárgyszerű beszámoló mellett vezércikkben foglalkozott Gyurcsány Ferenc kormányfőjelöltségének várható következményeivel.

 

A lap szerint a sokat emlegetett MSZP-s generációváltás, amely a Medgyessy-Gyurcsány cserével végbemegy, "többet jelent annál, hogy a baloldal fiatal szárnya megerősödött a párton belül. Ez amúgy szinte várható volt, hiszen az utóbbi tizenöt évben egy irányba, és fej-fej mellett haladó lengyel-cseh-magyar trió első két tagjánál is válsághoz vezetett az európai parlamenti választások kormánypárti kudarca".

 

Forrás: [origo]
Orbán-Gyurcsány vita lehet 2006-ban

Miután szemügyre vette a Gyurcsány és Medgyessy közötti személyiségbeli különbségeket, a Krónika vázolta az új magyar kormányfőjelölt karrierjét "a nagypolitikában", majd így összegezte jellemzését: "ötletei politikai tőkét eredményezhetnek még akkor is, ha a tettek szintjén jelentős változást nem hoznának a kormány munkájában és hatékonyságában". A Krónika vezércikkírójának úgy tűnik, hogy "az EP-választások után ismét magabiztossá vált Orbán Viktor most erős ellenfelet kapott. Olyat, aki nem hátrálna meg a vita elől, sőt mintha élvezné is a politikai csatározásokat. És akinek - ha sikerül hamar elfeledtetni a közélettel az elmúlt heteket - megvan az esélye arra, hogy ismét sikerre vigye az MSZP-t".

 

A magyar ügyekben mindig jól értesültnek bizonyuló Cotidianul című független bukaresti napilap is ezt a gondolatot fogalmazta meg pénteki számában, amikor azt írta, hogy "a magyar szocialisták alulról fölfelé indították be a változást azzal, hogy a pártvezetés opciója ellenére Gyurcsány Ferencet választották Magyarország jövendő miniszterelnökének".

 

A román lap szerint a volt magyar sportminiszternek "ki kell hoznia az MSZP-t a kommunizmushoz fűződő múlt árnyékából". De annak ellenére, hogy számíthat a magyar kormánykoalíció támogatására, Gyurcsánynak nem lesz könnyű dolga az uniós csatlakozás utáni magyar gazdasági gondok megoldásával, ami a Medgyessy-kormány népszerűségének hanyatlását is előidézte - fogalmazott a Cotidianul.

 

A magyar gazdasági gondok megoldására, elsősorban a költségvetési hiány lefaragásának fontosságára figyelmeztetett a román politikai és üzleti világban nagy tekintélynek örvendő Ziarul Financiar című pénzügyi-gazdasági napilap is a magyar kormányválságról közölt pénteki kommentárjában.

 

Magyarországon változásokra lehet számítani, ha Gyurcsány Ferenc lesz az új miniszterelnök - állítja a pénteki cseh sajtó, amely több írásban is elemzi a magyar belpolitikai fejleményeket.

 

Gyurcsány gyors felemelkedése azt a változást jelképezi, amely kezd láthatóvá válni a Magyar Szocialista Pártban, ahol lassan lejár a Horn Gyula és Kovács László típusú pártalapító atyák ideje - írta a baloldali-liberális Právo. Közölte: Az MSZP idősebb generációja, amely Kiss Pétert szerette volna jelölni kormányfőnek, a Gyurcsányt akaró tagsággal való nyílt konfrontációban az egész vonalon vereséget szenvedett.

 

Az üzleti és vállalkozói körök véleményét tükröző Hospodárské Noviny szerint Gyurcsány Ferenc kormányfői jelöltségével az MSZP-ben kicsúcsosodott a belső hatalmi harc, amely most a reformszárny egyértelmű győzelmével ért végét. "A pártvezetők egyebek között azt várják, hogy a dinamikus Gyurcsány méltó ellenfele lesz az ellenzéki Fidesz agresszív fiatal vezetőjének, Orbán Viktornak" - jegyzi meg a lap.

 

Gyurcsány a liberális Mladá Fronta Dnes szerint "rendkívül erős akaratú emberként, maratonfutóként, kitartó harcosként és ügyes szónokként ismert", aki most megpróbálja meggyőzni a magyar közvéleményt, hogy már nem kell tartania a széleskörű megszorításoktól, amelyek elődjének a karrierjébe kerültek.

 

A legolvasottabb prágai napilap egy másik írásában Bohumil Dolezal ismert politológus azt hasonlítja össze, hogyan szabályozzák a cseh, illetve a magyar törvények a kormányválság megoldását. Úgy véli: Magyarországon és Csehországban is a fejlődés a jelek szerint a kétpártrendszer felé halad. Ez azonban a posztkommunista országok számára nem éppen megfelelő, mert - tekintettel az alacsony politikai kultúrára - az emberek úgy értelmezik, mint a jó és a rossz kibékíthetetlen harcát.