Nem Gergényi Péter jelenlegi budapesti főkapitányt jelöli országos rendőrfőkapitánynak a belügyminiszter - értesült a Népszabadság. Salgó László lemondása után Medgyessy Péter kijelölt országos rendőrfőkapitánynak Gergényit nevezte meg, a belügyminiszternek azonban nem Gergényi volt az első számú jelöltje.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter néhány nappal ezelőtt közölte a kormányfőt helyettesítő miniszterrel, Gyurcsány Ferenccel, hogy nem Gergényi Péter jelenlegi budapesti főkapitányt jelöli országos rendőrfőkapitánynak. Salgó László lemondása után Medgyessy Péter néhány hete kijelölt országos rendőrfőkapitánynak Gergényit nevezte meg. Gergényinek szeptember 15-én kellett volna átvenni a hivatalát. Sokáig úgy tűnt, hogy ebben az sem akadályozhatja meg, hogy nincs meg a poszt betöltéséhez szükséges végzettsége.

A Népszabadság úgy tudja, Lamperth az egyetemi végzettség hiányára hivatkozva vonta vissza a jelölést. A belügyminiszternek azonban nem is Gergényi lett volna az első számú jelöltje. A lap úgy tudja, Salgó utódjaként elsősorban Ignácz István, Pest megyei főkapitány, Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója és Ferenczi László, az ORFK bűnügyi főigazgatója jöhet számításba.