Az MDF Lakitelki-munkacsoportjának tagjai bizalmatlansági indítványt nyújtanak be pénteken Herényi Károly frakcióvezető ellen - értesült Népszabadság. A lap úgy tudja, Herényi elmozdításával készítenék elő Dávid Ibolya pártelnök visszahívását.

Az MDF Lakiteleki-munkacsoportjához tartozó parlamenti frakciótagok pénteken megpróbálják leváltani Herényi Károly frakcióvezetőt, így próbálva utat nyitni maguknak az elnök, Dávid Ibolya támadásához - írja a Népszabadság. A belső ellenzék azt szorgalmazza, hogy az MDF a jelenleginél szorosabban kötődjön a Fideszhez, és a pártvezetés megnyilatkozásai ne gördítsenek akadályt a jobboldal 2006-os választási sikerei elé. A frakció 22 tagja közül 13-an bevallottan osztják a munkacsoport nézeteit, de sokan valószínűsítik, hogy rajtuk kívül más támogatók is vannak.

A lakitelekieknek egyelőre nincs megfelelő fórumuk a pártelnöki jogosítványok megnyirbálására vagy Dávid Ibolya visszahívására. A frakcióban ezt többségük birtokában megtehetnék, csakhogy a személyi ügyek tárgyalásához az kell, hogy a Dávid Ibolya töretlen hívének számító Herényi Károly frakcióvezető ezt napirendre is tűzze, ez viszont nem fordulhat elő. Ezért a lakitelekiek bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a frakcióvezető ellen. Az okok: egyszer a kérés ellenére sem hívta össze a frakciót, és többször szembehelyezkedett a többség álláspontjával.