Nem indul büntetőeljárás a budapesti Nagykörúton elhelyezett, a sajtóban nyilaskeresztesnek titulált plakátok ügyében. Feljelentés nem érkezett, de a rendőrség hivatalból megvizsgálta az esetet, és azt állapította meg, hogy nem önkényuralmi jelképet, nyilaskeresztet ábrázolnak a plakátok.

Sajtóhírek szerint nyilaskeresztet ábrázoló plakátok jelentek meg hétfőre virradóra Budapesten, a Nagykörúton, az Oktogontól a Jászai Mari térig. A magát Magyar Jövő Csoportnak hirdető szervezet Szálasi Ferenc, a háborús bűnösként 1946-ban kivégzett nyilas "nemzetvezető" jelszavát hirdette: "Kitartás!" Utána a közlés: "Jövünk!" A Magyar Jövő Csoport vezetője a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, hungarista szervezetük Szálasi tanításait követi.

 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. hétfőn délután eltávolította a Szent István körútról a plakátokat, amelyeken látható volt a nyilaskeresztre emlékeztető, ám attól formájában és színében is némileg különböző ábra.

 

A büntető törvénykönyv önkényuralmi jelképek használatára vonatkozó paragrafusa szerint aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.