Font Sándor lehet az MDF frakcióvezetője

2004.09.01. 10:37

A Fidesz sugallatára cselekszenek azok, akik le akarják váltani Herényi Károlyt az MDF frakciójának éléről - véli Csapody Miklós, aki úgy tudja, hogy amennyiben többséget kap a bizalmatlansági indítvány, akkor Font Sándort választják frakcióvezetőnek. Az MDF belső ellenzékének számító csoportosulás a pénteki frakcióülésen akarja megvonni a bizalmat a jelenlegi frakcióvezetőtől.

"Valószínűleg a rendelkezésre álló erőforrások újraelosztása a célja a belső ellenzéknek, amelyet az is bizonyít, hogy a Herényi Károly elleni bizalmatlansági indítványról való szavazás után a frakcióülés következő pontja, a 'további személyi kérdések' megtárgyalása" - vélte Csapody Miklós, aki úgy tudja, hogy Herényi Károly leváltása esetén a párt belső ellenzékének számító lakiteleki munkacsoport szóvivője, Font Sándor lehet az új vezető.

"A matematika alapján sima ügy a jelenlegi frakcióvezető, Herényi Károly leváltása, azonban gondolkodó emberek is ülnek a frakcióba, így borulhat a papírforma" - mondta Csapody Miklós. A pártban az MDF önállóságát megőrizni kívánó pártelnöknek, Dávid Ibolyának a támogatói vannak többségben, a frakcióban azonban más a helyzet: a 22 frakciótag közül 13-an tagjai a lakiteleki munkacsoportnak, amely a Fideszhez fűzödő kapcsolatokat vonná szorosabbá. Csapody Miklós szerint "külső sugalmazásra" cselekszik a belső ellenzék, amikor a pártelnök emberének számító frakcióvezetőt le kívánják váltani. Arra a kérdésre, hogy a "külső sugallat" a Fidesztől jön-e, Csapody Miklós igennel felelt. Szerinte el kellene gondolkodniuk frakciótársainak arról, hogy a Fideszben valóban igényt tartanak-e rájuk. Ezért bízik abban, hogy ennek alapján nem jön be a papírforma Herényi Károly leváltásával kapcsolatban.

Az [origo] több olyan MDF-es képviselőt is megkeresett, akik a lakiteleki munkacsoportnak tagjai, azonban mindegyikük elzárkózott a kérdések elől, ahogy Herényi Károly sem kívánt nyilatkozni a pénteki nap előtt, amikor a frakcióülésen szavaznak majd a bizalmatlansági indítványról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK