Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt részt vett az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén, ahol a jövő évi adó- és költségvetési törvény lesz a téma. Gyurcsány kedden a szakszervezetek és a civil társadalmi szervezetek vezetőivel egyeztetett. A szakszervezetek elérték, hogy Gyurcsány a korábban kötött egyezmények jogfolytonosságát egyik első nyilatkozatában ismeri majd el.

Gyurcsány Ferenc kormányfőjelölt részt vesz az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak a jövő évi adó- és költségvetési törvények tervezetéről két hét múlva tartandó ülésén. Ezt maga a miniszterelnök-jelölt jelentette be azt követően, hogy kedden szakszervezetek, illetve civil és társadalmi szervezetek vezetőivel találkozott.

"Egyszerű dolgokról beszéltünk, ami a legtöbb embert érinti. Hogyan lesz több munka, kenyér, jobb fedél és nagyobb igazságosság Magyarországon" - mondta Gyurcsány Ferenc a keddi tanácskozásról újságíróknak. "Olyan politikát kell csinálni, ami a feje tetejéről a talpára állítja ezt a mai perverz jóléti újraelosztást. Azt ugyanis, amelyben úgy tűnik, hogy azok vesznek ki többet a közös javakból (...), akiknek egyébként is több van" - hangoztatta.

Gyurcsány rámutatott: az országban a felső tízezer jobban jár, mint az alsó kilencmillió. "Fordítsuk meg ezt, legyenek olyan intézkedések, amelyek azokhoz juttatnak el többet, akiknek nagyobb a szükségük erre" - tette hozzá a miniszterelnök-jelölt.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta, sikerült néhány alapvető kérdést tisztázni a találkozón, így például azt, hogy a kormányfőjelölt a korábban kötött országos megállapodások "jogfolytonosságát az első nyilatkozatai egyikeként ismerje el." Siker az is, hogy az eddigi miniszterelnöki gyakorlattól eltérően a kormányfőjelölt részt vesz az OÉT ülésén.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, ez azért fontos, mert nem szabad a munka világát  belpolitikai, illetve pártpolitikai ügyekkel megterhelni. Elmondta, úgy látja, nehéz tárgyalások elé néznek, hiszen nem növekednek a reálkeresetek, stagnál a munkanélküliség, és magas az infláció. Közölte: a minimálbérről és a jövő évi bérajánlásról azért kell gyorsan és jól megállapodni, hogy segíteni tudják a helyi bértárgyalásokat. "Azok a törekvések, amik a bérek befagyasztására vonatkoznak, mert így értékeltük az első kormánynyilatkozatokat, azok viszont nem tetszenek" - fűzte hozzá.