Megkezdődött a szúnyogirtás kedden mindazon Hernád menti településeken, amelyeket a folyó augusztus eleji árvize sújtott, a költségeket a Belügyminisztérium vis maior alapja fedezi - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

Milliónyi szúnyogtól szenved több tucatnyi település a Hernád mentén az augusztus eleji ár miatt, az önkormányzatok költségvetésébe az irtás már nem fér bele, ezért fordultunk a központi vis maior alaphoz - mondta Gyárfás Ildikó. Megjegyezte: az árhullám levonulása után soha nem látott mértékben szaporodtak el a vérszívók, amelyek hetek óta megkeserítik a térség lakóinak életét.

Az árvízi védekezés mintegy 100 millió forintos költségét a 35 folyó menti településnek a Belügyminisztérium a központi vis maior alapból teljes egészéből megtérítette, és ebből fedezik a szúnyogirtást is - tette hozzá.

A védelmi bizottság elnöke megjegyezte, miután az erre megítélt csaknem 21 millió forint megérkezett az önkormányzatok számlájára, így megkezdődhetett a munka. "A kedden megkezdődött légi-kémiai szúnyogirtás várhatóan 8-10 napon belül a második fokozattal folytatódik" - mondta Gyárfás Ildikó.