Az [origo] által megkérdezett diákok közül csak a leendő iskolások, vagyis az elsősök várják nagyobb lelkesedéssel a szerdai iskolakezdést. A nagyobbak szomorúan veszik tudomásul, hogy vége a nyárnak, csak az vigasztalja őket, hogy újra találkozhatnak osztálytársaikkal. Az egyik szülő szerint a gyerekek először és utoljára várják az iskolát, amikor elsőbe mennek.

A szerdai iskolakezdést az elsősök, az iskola kapuját először átlépők várják leginkább. Sőt, ahogy egy többgyerekes anyuka mondta az [origo]-nak, először és utoljára elsőben várják a gyerekek igazán az iskolát. Később már szomorúan számolják a szünidőből hátralévő heteket. "Sajnos, kezdődik az iskola" - mondta egy kisiskolás, aki szerint az iskolában nem jó, hogy "állandóan felelni kell".

A tizenévesek közül sokan vannak, akik csak azért nem bánják, hogy holnap újra iskolába kell menniük, mert találkozhatnak az osztálytársaikkal, elmesélhetik, hogy telt a nyár. "Ott lesznek a fiú osztálytársak is, a nagyobb lányok már azt is várják, hogy velük találkozhassanak" - mondta az [origo]-nak egy tizenéves lány anyukája.

Az iskolakezdés rengeteg kiadást jelent a szülőknek, az általános iskolai tankönyvek 6-10 ezer forintba kerülnek, sokba kerülnek az iskolatáskák és a tornacipők is. A tankönyvek listáját már tavaly évvégén megkapták a diákok, az pedig iskolánként változik, hogy az iskolában vagy a kiadóban lehet átvenni őket. A füzetek, írószerek is sokba kerülnek, "már nem is adom össze" - mondta az egyik édesanya.

Már nem nagy üzlet az írószerboltoknak

Nem tolonganak a gyerekek és szüleik a körúti írószerboltokban, az eladók azt mondják, az utóbbi években már nem divat ilyen kisüzletekben vásárolni az iskolakezdéshez. A szülők inkább a városszéli nagy áruházakban vásárolnak, ott ugyanis 10 forintért adják azt a füzetet, amit a kisebb boltban 50 forintért lehet kapni, ráadásul egyúttal elintézhetik a bevásárlást is. A Móricz Zsigmond körtér egyik írószerboltjában két anyuka vásárolgatott egy kislánnyal, aki élvezettel válogatott a színes borítójú füzetek között. Hiába a füzetvásárlás öröme, az alsó tagozatos kislány nem menne még iskolába, ha lehetne ilyen választása.