Az ügyfélegyenlőség elve miatt javasolja Wekler Ferenc, az Országgyűlés lemondott SZDSZ-es alelnöke mentelmi jogának felfüggesztését a mentelmi bizottság. A képviselő rágalmazás miatt perelte be egykori feleségét, aki viszonváddal élt.

A mentelmi bizottság Wekler Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését javasolta az Országgyűlésnek egy rágalmazási ügy miatt. A feljelentő Wekler Ferenc volt, aki volt felesége ellen indított eljárást rágalmazás miatt, mivel sértő kijelentés tett róla. A volt felsége viszonváddal élt, vagyis a két fél kölcsönösen vádolja a másikat.

A mentelmi bizottság úgy ítélte meg, hogy nem lehet féloldalas az eljárás azért, mert az egyik felet mentelmi jog védi, ezért kezdeményezték a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyfélegyenlőség elve miatt a viszonvádas esetekben korábban is hasonlóképpen szokott dönteni a testület - mondta Karsai József, a bizottság jogi szakértője.

Wekler Ferenc mintegy tíz napja ajánlotta fel lemondását a parlament alelnöki posztjáról, amelyet pártja, az SZDSZ tudomásul vett. Weklert ugyanis sok támadás érte, mert családtagjai az agrártárcától állami támogatásokat kaptak szőlőtelepítésre. Bírálták azért is, mert elérte, hogy Mórágyot, ahol szőlői vannak, a szekszárdi borvidékhez csatolják.