A Villányi-hegységben levő Tenkes és a mecsekbeli Hármas-hegy is helyettesítheti a Zengőre tervezett radarlokátort a kormány által megbízott szakértői vélemény szerint, amely a végső döntést is befolyásolhatja. A környezetvédők a tenkesi megoldást támogatnák, a Hármas-hegyi beruházás megakadályozásáért akár a fákhoz is láncolnák magukat. A harmadik lehetőség pedig az eredeti helyszín, a Zengő, ahol a munkálatokat már sikerült leállítatniuk a zöldeknek.

Két alternatív helyszínt jelöl meg az a szakértői jelentés, amely a Zengőre tervezett lokátort helyettesítheti. Az egyik megoldás a Zengőhöz közeli Hármas-hegy, a másik pedig Tenkesen, a Villányi-hegységnél lenne. Noha katonai szempontok alapján a Dél-Dunántúl legmagasabb csúcsánál, a Zengőnél lenne a legalkalmasabb a radarállomás felállítása, amelyet a NATO is támogatna, a környezetvédők tiltakozása miatt ott felfüggesztették a munkálatokat. A szakértői jelentés mindazonáltal továbbra is számol az eredeti helyszínnel, a Zengővel, amely pénzügyi szempontok alapján a legkedvezőbb lenne.

Öt kérdéscsoportot kell vizsgálnunk, mielőtt megtesszük javaslatunkat a kormánynak - mondta a NATO-lokátor lehetséges helyszíneit elemző szakértői bizottság elnöke, Láng István akadémikus, az Országos Környezetvédelmi Tanács vezetője az [origo]-nak. "Elemezni kell a műszaki, radartechnikai szempontokat, a környezetvédelmi és természetvédelmi kérdéseket, a közigazgatási eljárások helyzetét, azt, hogy milyen költségvetési kihatásai lehetnek a különböző helyszíneknek, valamint a várható civilmozgalmi hatásokat" - sorolta Láng István, aki hozzátette, hogy maradt még néhány nyitott kérdés, amelyeket reményeik szerint szeptember végi ülésükön lezárhatnak. "A végső döntést a kormánynak kell majd meghoznia" - jelentette ki az akadémikus.

A zöldek számára csak a Tenkes elfogadható

"Tenkesen támogatjuk a lokátorállomás felállítását" - mondta Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért vezetője, aki azzal indokolta támogatásukat, hogy a szóban forgó terület nem védett, és eleve van rajta egy katonai objektum. Hasonlóképpen nyilatkozott a Védegylet munkatársa, Vay Márton. A másik lehetőséget viszont, azt hogy a Hármas-hegyen épüljön meg a katonai lokátor, mindketten elfogadhatatlannak tartják. "A Hármas-hegy ugyanúgy védett, mint a Zengő, és majdnem ugyanolyan értékes is" - mondta a Védegylet aktivistája, aki hozzátette: hogy azt a hegyet is ugyanúgy megvédenék a munkálatoktól, mint a Zengőt.

Azt, hogy a Zengőn épüljön meg a NATO-lokátor, még az Orbán-kormány határozta el. A beruházás költségeinek túlnyomó részét a NATO magára vállalta, amelynek az a feltétele, hogy 2006-ra elkészüljön. A honvédelmi tárca idén februárban fogott volna hozzá a munkálatokhoz, azonban ezt a környezetvédők és a környéken élők megakadályozták. A terület köré ugyanis élőláncot vontak, néhányan fákhoz láncolták magukat. A tiltakozások hatására a kormány áprilisban úgy döntött, hogy szakértői bizottságot kér fel, hogy megtalálják azt a megoldást, amely egyfelől garantálja Magyarország biztonságát, másfelől viszont megőrzi a környezeti értékeket. A testületnek ezt a két eltérő érdeket kell összehangolnia a döntésével.

A bizottság munkájába a zöldszervezeteket nem vonták be. "Furcsálljuk azt, hogy meg sem hallgattak bennünket" - mondta Herbert Tamás, aki azt megértette, hogy a testület ülésein nem vehettek részt, a dokumentumokat nem kaphatták meg, mivel ahhoz nemzetbiztonsági átvilágítás szükséges az állam- és hadititkokat tartalmazó tanulmányok miatt.

A szakértői jelentést, amely jelenleg még csak tervezet, nyilvánosságra hozzuk, mihelyst véglegesen elkészül - ígérte Láng István.