Másfél éves szünet után teljes kapacitással üzemel csütörtöktől a Paksi Atomerőmű 2-es blokkja. Az atomerőmű így újra a hazai energiamennyiség 40 százalékát adja majd. A paksiak szerint az újraindítás nem jelent semmilyen kockázatot. A zöldek szerint viszont az atomerőmű a gazdasági érdekeket helyezi előtérbe a nukleáris biztonság helyett.

Csütörtök estére véget ér a próbaüzem a Paksi Atomerőmű 2-es blokkjában, így akkortól mind a négy reaktor folyamatosan üzemel majd. A 2-es blokk által termelt árammal pedig újra számolhat a Magyar Villaművek Rt. - közölte az [origo]-val a Paksi Atomerőmű Rt. szóvivője. Mikler István tájékoztatása szerint az újraindítás menetrendszerűen, problémamentesen zajlik.

Az atomerőmű közlése szerint az újraindítás nem jelent semmiféle kockázatot, az ugyanis hazai és külföldi szakértők által összeállított kritériumrendszer alapján történik meg. Ennek alapján a sérült fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartálytól független hűtési és biztonsági rendszert alakítottak ki. A blokkot pedig a nemzetközi szabványoknál szigorúbb ellenőrzés során indítják újra: a különböző teljesítményfokozatokon 12 és 72 órás folyamatos ellenőrzés alatt üzemelt a blokk. Az utolsó fázis, a 100 százalékos próbaüzem pedig 72 órás mérés kíséretében zajlott. Ez fejeződik be csütörtök estére. Ekkortól pedig Paks ismét a hazai energiamennyiség 40 százalékát szolgáltatja majd, ez az arány az elmúlt másfél évben a 2-es blokk kiesése miatt 30 százalék körül mozgott.

Mint emlékezetes, a 2-es blokkban tavaly áprilisban a fűtőelemek tisztítása közben történt súlyos üzemzavar, megsérültek a fűtőelemek. A hétfokozatú biztonsági skálán hármas erősségű üzemzavar során radioaktív gázok szabadultak ki az erőműből.

"Az Energia Klub határozottan ellenzi a kettes blokk újraindítását" - jelentette ki az [origo]-nak Preger András, a környezetvédő civil szervezet munkatársa. Az Energia Klub szerint ugyanis továbbra is komoly kockázati tényezőt jelent a sérült fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartály. A zöldek szerint előbb ezt kellett volna rendbe rakni, és csak után újraindítani a blokkot. Perger szerint azért történt mindez fordítva, mert az atomerőmű a gazdasági érdekeket helyezi előtérbe a nukleáris biztonság helyett.

Aszódi Attila, a Műegyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója viszont nem osztja a zöldek kifogásait. A szakember szerint a 2-es blokkon az utóbbi hetekben elvégzett részletes vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a mostani újraindítás nem jelent nagyobb kockázatot, mint bármely más blokk üzembe helyezése. Aszódi szerint a tisztítótartály üzemzavarának felszámolása még jó néhány hónapot igényel, de addig is a biztonsági előírások betartása mellett a 2-es blokk nyugodtan üzemelhet.

Az újraindítás mellett tervszerűen folytatódik a sérült fűtőelemek tartalmazó tisztítótartály javítása is. A kárelhárítás elvégzésére az orosz TVEL kapott megbízást, a költségek pedig elérik az egymilliárd forintot. Az [origo] azon kérdésére, hogy mikor kerül sor a sérült fűtőelemek kiemelésre, a Paksi Atomerőmű szóvivője nem tudott konkrét időpontot mondani. Mikler István mindössze annyit közölt, hogy minderre akkor kerülhet sor, ha sikerül beszerezni a szükséges engedélyeket.