Razzia indul a magánrendelőkben

2004.09.01. 17:33

Véget akarnak vetni a hatóságok annak a gyakorlatnak, hogy a magánrendelőkben - teljesen szabálytalanul - sokszor nincsenek feltüntetve a kezelések árai és a számlaadás is gyakran elmarad. A közeljövőben együttes ellenőrzési akcióba kezd az APEH, az ÁNTSZ és az OEP, hogy lefüleljék ezeket a rendelőket. A vizsgálat eredményei decemberre várhatók.

A magánrendelők működését ellenőrző akciócsoportot hoznak létre, miután több bejelentés érkezett arról, hogy a betegek csak a kezelés után szembesülnek a gyógyítás költségeivel. A kifizetett pénzről pedig sok esetben nem adnak számlát a magánorvosok. A rendelők vizsgálatában az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vesz részt.

Teljesen szabálytalan, ha a rendelő várójában nincsenek kiírva a tarifák, mint ahogy az is, ha a magánorvos nem ad számlát a kezelés költségéről. Amikor a beteg átlépi a rendelő ajtaját, tehát még mielőtt találkozik az orvossal, pontosan tudnia kell, hogy bent milyen költségekre számíthat, ezt a kötelezettséget jogszabály írja elő - mondta az [origo]-nak Füredi Gyula, az egészségügyi minisztérium munkatársa. A pénzügyi szabályok pedig ugyanúgy vonatkoznak az egészségügyi szolgáltatást nyújtó magánrendelőkre, mint bármelyik más vállalkozásra, tehát kötelező a számlaadás. A magánrendelőkben sok olyan vizsgálatot is végeznek, amit fedez az egészségbiztosító, ezekért nem kérhet pénzt a magánorvos. Az OEP vizsgálata arra is kiterjed majd, hogy nem történik-e kettős finanszírozás, vagyis amikor a kezelést a beteggel és az OEP-pel egyaránt megfizettetik.

Még tart a vizsgálat részleteinek, módszerének kidolgozása, a három hivatal közös akciójáról augusztusban volt megbeszélés - mondta az [origo]-nak Molnár Zsuzsanna főorvos, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalának munkatársa, aki azt is hozzátette: idén felülvizsgálják a rendelők működési engedélyét is, erre az újonnan megjelent minimumfeltételek megjelenése miatt kerül sor. Az OEP sajtóosztályán megtudtuk: a három szervezet hosszabb vizsgálatra készül, az eredmények decemberre várhatók.

Szerettük volna a Magyar Orvosi Kamara álláspontját is megtudni a magánrendelők működéséről, illetve a készülő vizsgálatról, de - más elfoglaltságra hivatkozva - sem az elnök, sem a főtitkár nem nyilatkozott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK