Másfél millió diák indul szerdán iskolába

2004.09.01. 7:42

Másfél millió diák számára kezdődik meg szerdán a tanítás. Az új tanévben több újdonsággal találkoznak majd: az alsó tagozatban csak szülői beleegyezéssel lehet buktatni, a középiskolákban pedig ebben a tanévben tartanak először kétszintű érettségit.

Új nemzeti alaptanterv, buktatás csak szülői beleegyezéssel, kötelező szöveges értékelés az általános iskolák alsó tagozatán, nyelvi előkészítők, valamint kétszintű érettségi a középiskolákban - többek között ezek a szerdán induló 2004/2005-ös tanév újdonságai. Szeptembertől az első három évfolyamon felmenő rendszerben csak a szülő beleegyezésével lehet majd a diákokat megbuktatni, ha a tanulmányi követelményeket az iskolából igazolt vagy igazolatlan mulasztás miatt nem tudják teljesíteni. Az általános iskola első három évében, valamint negyedikben félévkor a diákok teljesítményét kötelező lesz szövegesen értékelni. A szöveges minősítés formáját az iskolák maguk határozzák meg pedagógiai programjukban. Év közben továbbra is mód lesz akár az osztályzattal történő értékelésre is.

Szeptembertől nyelvi előkészítő évfolyamok indulhatnak az ország 407 középiskolájában 11.834 kilencedik osztályos diák részvételével. Az előkészítős osztályok többségében  két csoportot is indítanak, így a programban részt vevő 232 gimnáziumban, 170 szakközépiskolában, valamint 5 gimnázium és  szakközépiskolában összesen 749 ilyen csoport indulhat.

A mostani tanévben a 2005 május-júniusában érettségiző diákok közül azok, akik a 9. évfolyamot 2001 szeptemberében kezdték, már kétszintű érettségi vizsgát tesznek. A felsőoktatásban ezzel párhuzamosan megváltozik a felvételi rendszere, az alapképzésben megszűnik a felvételi, szerepét a kétszintű érettségi veszi át.

A 2004/2005-ös tanév szeptember 1-én kezdődik, és 2005. június 15-ig tart. Az őszi szünet 2004. november 2. és 5, a téli december 20. és 31. között lesz. A tavaszi szünetet 2005. március 24. és 29. között tartják az iskolákban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK