Napalm jelenlétére utaló nyomokat is találtak a szakértők Törökbálinton a Pyro-Technic Kft. raktárbázisán - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, több vallomás utal arra is, hogy a cég a Törökbálinton tárolt feketelőpor egy részét mégis katonai bázisról vásárolta. A raktár augusztus 5-én délután robbant fel, a robbanásban 3 ember meghalt.

Nemcsak illegálisan tároltak feketelőport a Pyro-Technic törökbálinti telepén, de engedélyhez és speciális biztonsági előírásokhoz kötött tevékenységet is folytattak jogtalanul ott - állítják a három halálos áldozatot követelő robbanás ügyében nyomozó rendőrök. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nem cáfolta a Népszabadság azon értesülését, miszerint a romok között olyan csomagolóanyag- és vegyszermaradványokat találtak a szakértők, amelyek arra utalnak, hogy a területen napalmot is tároltak, amely a robbanásban megsemmisült - tudta meg a Népszabadság.

A szétszórva talált benzineskannák és tartályok - amelyekben mosóbenzin nyomait rögzítették - megerősítik a feltételezést, hogy a PyroTechnic esetleg bizonyos látványkeltő eszközökhöz napalmot is használt, vagy legalábbis kísérletezett vele. Látványelemként - valamint a háborús filmekből jól ismert lángszórókban - a napalmport nagynyomású mosóbenzinnel keverve spriccelik ki egy vékony csövön, a végén meggyújtják, amitől hatalmas lángnyelv keletkezik.

Egyre több bizonyíték támasztja alá a nyomozók kezdeti feltételezését, miszerint Törökbálinton a cég vezetőinek tudtával nemcsak raktározást és kereskedelmi tevékenységet végeztek, hanem kísérletezgettek, és pirotechnikai eszközöket is gyártottak - írja a Népszabadság.

Mindeddig nem sikerült azonban tisztázni, honnan származik az az öt tonna feketelőpor, amelyből hárommázsányi a levegőbe röpítette a törökbálinti raktárt. Számos tanúvallomásból arra következtet a rendőrség, hogy a Törökbálinton - a hatóságok álláspontja szerint - engedély nélkül tárolt feketelőpor a Magyar Honvédség pusztavacsi bázisáról származik. Több tanú elmondta, hogy egy ideje már kilónként kétszáz forintért lehetett ott vásárolni feketelőport. A HM illetékesei szerint azonban bázison a lejárt szavatosságú lőszerek szétszereléséből 2000-ben 1,3 tonna feketelőpor keletkezett, ezt átadták az ÁPV Rt.-nek. A HM illetékesei úgy tudják, hogy a privatizációs szervezet a teljes mennyiséget Szlovákiában értékesítette. A tárca illetékese kizártnak tartja, hogy honvédségi forrásokból jutott volna napalmporhoz a PyroTechnic.

A Törökbálint határában lévő egykori Mechanikai Művek egyik raktára augusztus 5-én délután robbant fel. A robbanásban 3 ember meghalt, 10 megsérült. A raktár megsemmisült, a környéken álló lakóházak, nyaralók és gépjárművek közül pedig több teljesen vagy részben megrongálódott.