Kedden nyilvánosságra hozta az MSZP az elnökjelöltek programvázlatát. A hat jelölt mindegyike a változtatás szükségességét hangoztatta írásában. Hiller István alelnök, a legesélyesebbnek tartott jelölt egyenesen radikálisnak nevezi magát, csakúgy, mint Gyurcsány Ferenc kormányfőjelölt.

Az MSZP legesélyesebbnek tartott elnökjelöltje, Hiller István kulturális miniszter, az MSZP alelnöke programvázlatában radikális fordulatot ígér. Az Új kapcsolat című program fő eleme, hogy újra kell építenie az MSZP-nek a választókkal való kapcsolatát. "A Magyar Szocialista Párt választókkal való kapcsolata meggyengült. Nem áltathatjuk magunkat többé azzal, hogy az MSZP 'társadalmi beágyazottsága' változatlanul erős, hogy a választópolgárok jelentős része akkor is ránk szavaz, ha éppen nem érdemeljük meg" - írta Hiller. "Újfajta kapcsolatra van szükség, a pártvezetés és a tagság, a pártvezetés és a kormány, a Magyar Szocialista Párt és a választók között."

 

Hiller szerint három fő szempontnak kell megfelelnie a pártnak: "nyitott, érthető és szerethető" pártot kell létrehozni. "Jogos elvárás tagjaink és szimpatizánsaink részéről, hogy a párton belüli döntések ne háttéralkuk, alkalmi szövetségek titkos tárgyalásainak eredményeképpen szülessenek, hanem a párt nyilvánossága előtt" - indokolta az elnökjelölt, mit ért nyitottságon, hozzátéve: az MSZP-nek "versenyképessé" kell válnia.

 

Hiller tervei között országos klubhálózat, kulturális és társasági rendezvények szervezése szerepel. Amellett, hogy szerinte meg kell erősíteni a kapcsolatot a nyugdíjas szavazóbázissal, az MSZP jelenlegi alelnöke arra buzdítja a szocialistákat, hogy nyissanak az egyetemisták, főiskolások felé. Hiller programjában emellett az is szerepel, hogy a párt vezetőinek folyamatosan járniuk kell az országot, hogy első kézből megismerjék az emberek problémáit.

 

Nem épülnek be elég hatékonyan az országos politikába az önkormányzati tapasztalatok, állítja Hiller, aki ezen a téren is változtatna ígérete szerint.

 

"A pártnak van kormánya és nem fordítva" - ezt a tézist már több MSZP-s vezető is megfogalmazta Hiller előtt, többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt is. A programban szerepel egy másik, az MSZP-n belül közkedvelt tézis is, a társadalompolitikai fordulat. "A kormányzati politika középpontjába kell állítani a szegénységelleni programot" - állítja Hiller.

 

"Bátran, a konfliktusokat vállalva és következetesen végre kell hajtani ugyanakkor a költségvetés egyensúlyát óvó, az olcsó, de hatékony állam kialakítására meghirdetett programot" - áll a programvázlatban. Mindehhez az alelnök szerint erős, tekintélyes elnök és mögötte álló csapat kell.

 

Hiller külön kitért az egységes kommunikáció fontosságára. A párt egyik legnagyobb hibájának tartja, hogy a politikusok nem beszélnek elég világosan, közérthetően. "A Magyar Szocialista Párt vizuális megjelenése ma inkább hasonlít egy vándorcirkuszéhoz, mint egy professzionális pártéhoz" - ostorozza pártját az elnökjelölt, aki szerint meg kell változtatni a szórólapok arculatát, a sajtótájékoztatók vizuális elemeit, sőt, új székházba kell a pártnak költöznie. "Olyan MSZP-re van szükség, amely nemcsak a fülnek, hanem a szemnek is kellemes" - állítja Hiller, aki megszüntetné a kiszivárogtatás gyakorlatát is, mivel az utóbbi időben a belső döntések mindig idő előtt kiszivárogtak.

 

"Az ész mellett a szíveket is meg kell nyernünk magunknak" - közölte Hiller, aki szerint a párt nem léphet a populizmus útjára, de néppártként világos elveket kell megfogalmazni. Például fontosnak tartja, hogy legyenek szimbólumai a pártnak. Emellett erősíteni kívánná pártelnökként a belső összetartást, és fontosnak tartja, hogy a párttagok büszkék legyenek baloldaliságukra.