1 milliárdot osztanak szét a kisfalvak sportpályáira

2004.09.02. 14:23

Összesen 1 milliárd forintra pályázhatnak azon apró falvak önkormányzatai, amelyek rendbe szeretnék hozni a sportpályájukat, netalán új sportlétesítményt létesítenének. Egy-egy kis település 1-5 millió forint támogatást szerezhet. Ez a lehetőség része a kormány 53 milliárd forintos sportlétesítmény-fejlesztési programjának, amelynek keretében stadionokat, tornatermeket, uszodákat építenének, illetve korszerűsítenének.

A kis falvak sportlétesítményeinek fejlesztésére pályázatot írt ki a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium. Összesen 1 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, amelyből egy-egy község 1-5 millió forintot nyerhet el. A forráshiányos, szegény kistelepülések is pályázhatnak, mivel a társadalmi munkát teljes egészében be lehet számítani a feltételhez számító önerőbe, amelynek a kiírás szerint a beruházás költségeinek egyharmadát kell kitennie. Korszerűsítésre, bővítésre, felújításra, valamint új sportlétesítmény építésére lehet felhasználni az elnyert összeget.

Lényeges előírás, hogy csak 2,5 ezer lakos alatti települések önkormányzatai pályázhatnak, a lélekszámot pedig a Központi Népességnyilvántartó Hivatal igazolásával kell bizonyítani. A feltételek szerint a megpályázott beruházásoknak jövő nyár végéig meg kell valósulniuk.

A kiírás szerint több szempontot is figyelembe vesznek az értékelés során: így például értékelik majd, hogy a beruházás kiszolgálja-e az iskolai és a diáksportot, milyen a létesítmény kiszolgálási mutatója, valamint, hogy több település kiszolgálására is alkalmas-e a beruházás. Az érvényes pályázatokról a sportminiszter dönt majd.

A falusi pályák rendbehozása része annak a tervnek, amelyet Gyurcsány Ferenc sportminiszter korábban "Magyarország történelmének legnagyobb sportlétesítményi-fejlesztési programjának" nevezett. Eszerint 2006-ig 53 milliárd forintot költenének sportcsarnokokra, stadionokra, uszodákra és tornatermekre. Az erről szóló előterjesztést június elején fogadta el a kormány. Az akkori bejelentés alapján a 2,5 ezer lakosú falvak 5-10 millió forintot kaphatnak a helyi sportpályákat rekonstruálására, a pályázatban csak 1-5 millió forint szerepel. A tervek szerint erre a célra 2006-ig összesen 3,2 milliárd forintot fordítanak, amelyből 200-300 falu részesülhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK