A Capital Research Piac- és Közvéleménykutató Intézet felmérése szerint a felnőtt lakosság harmadának automatikusan a doppingbotrány jut az eszébe az olimpia szó hallatán. Abban a kérdésben, hogy a magyarok doppingoltak-e, fele-fele arányban megoszlik az emberek véleménye. Az emberek kétharmada ugyanakkor helytelennek tartja Annus és Fazekas viselkedését.

A Capital Research Piac- és Közvéleménykutató Intézet által megkérdezett felnőttek kétödöde ért egyet azzal a feltételezéssel, hogy "valakiknek érdekében állt lejáratni Magyarországot" a doppingbotránnyal. A felnőtt lakosság harmadának automatikusan a doppingbotrány jut az eszébe az olimpia szó hallatán. A legismertett Annus Adrián ügye.

 

A válaszadók 14 százaléka úgy vélte, több magyar doppingolt az olimpián, mint a külföldi sportolók. Másik 14 százalék azonban azt gondolja, a magyarok nem voltak többen, csak ügyetlenebbek és könnyebben lebuknak. A megkérdezettek fele szerint az érintett sportágakban szinte mindenki doppinszereket használ.

 

A megkérdezettek fele egyetértett Gyurcsány Ferenc sportminiszter kijelentésével, miszerint a vétkes sportegyesületektől meg kellene vonni az állami támogatást.

 

Abban a kérdésben, hogy a magyarok doppingoltak-e, fele-fele arányban megoszlik az emberek véleménye. Egyedül Gyurkovics Ferencről gondolja azt a megkérdezettek negyede, hogy bizotsan doppingolt, míg 15 százalék ennek ellenkezőjét hiszi. Az emberek kétharmada ugyanakkor helytelennek tartja Annus Adrián és Fazekas Róbert viselkedését. Azok, akik szerint a sportolók doppingoltak, értelemszerűen nagy azok aránya, akik helytelenítik a sportolók viselkedését - írta a Capital Research.

 

A válaszadók többsége úgy véli, hogy a magyar sportdiplomácia mindent megtett annak érdekében, hogy kiderüljön az igazság. Ennek ellenkezőjét csak 14 százalék gondolja.

 

A megkérdezettek négyötöde szerint, ha a felkészülési időben is ellenőriznék a sportolókat, nemcsak a versenyeken, akkor kevesebb doppingügy lenne.