Kétszázezerrel kevesebben keresték fel idén nyáron a budapesti strandokat, mint tavaly. A visszaesés oka: a rossz időjárás. A fővárosi strandoknak közel 10 éve nem volt olyan rossz forgalmuk, mint idén május-júniusban. Budapesten közel 100 idényjellegű és állandó fürdő üzemel, a legnépszerűbb idényfürdő a Palatinus és a Római strand, a pancsolni vágyók 60 százaléka ezeket látogatja.

"A fővárosi idényjellegű strandokat a tavalyinál 200 ezerrel kevesebben, mintegy 1 millió 200 ezren keresték fel az idei nyári szezonban" - közölte az [origo]-val a fővárosi strandok nagy részét üzemeltetető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. osztályvezetője. Mogyorósi Ferenc tájékoztatása szerint a májusi-júniusi hónapok strandlátogatottsága 10 éve nem volt olyan gyér, mint az idén. Csak ebben a két hónapban 240 ezerrel zuhant a fürdőzni vágyok száma. Július-augusztusban azonban sikerült faragni a hátrányból.

Mogyorósi szerint a strandolók száma a rossz és változékony időjárás miatt csappant meg. A Budapest Gyógyfürdői Rt. által üzemeltetett strandokat éves szinten közel 4 millió fürdőző keresi fel, így a 200 ezres visszaesés mindössze 5 százalékos forgalomcsökkenést jelent. Az Rt. ugyanis az idényjellegű strandok (Római strand, a Palatinus strandfürdő, a Paskal strand) mellett számos állandó fürdőt is (Széchenyi Gyógyfürdő, Gellért gyógyfürdő, Király gyógyfürdő) üzemeltet. Az állandó fürdők pedig, úgy tűnik, idén jobban teljesítenek, mint tavaly.

A fővárosban közel 100 strand és fürdő működik. Ebből tizenhatot üzemeltetett a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló Budapest Gyógyfürdői Rt.: ide tartoznak a fővárosiak által legjobban kedvelt közfürdők. Az állandó fürdők közül a Széchenyi a legnépszerűbb, évente átlagban 1,3 millió látogatója van. Az 1200 forintos átlag jegyárral számolva a fürdő éves bevétele eléri az 1,5 milliárd forintot.

Az idényfürdők közül a Palatinus és a Római strand a legnépszerűbb. Az előbbit a tavalyi három hónapos nyári szezon alatt 190 ezren, idén viszont csak 130 ezer pancsolni vágyó kereste fel. A két strand népszerűséget tükrözi, hogy nyári hónapokban ezeket látogatja a fővárosi fürdőzők közel 60 százaléka.

A többi fürdőhely kerületi önkormányzatok, iskolák, illetve hotelek tulajdonában áll. Jelentősek még a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium által létrehozott Sportfolió Kht. felügyelete alá tartozó nemzeti sportuszodák, köztük a Hajós Afréd uszoda és a Császár-Komjádi uszoda. Ezek azonban korlátozottan állnak a külső vendégek rendelkezésre.