Összeveszett az MDF frakcióvezetője és a képviselőcsoport egy része. Herényi Károly szerint pénteken nem ülésezik a frakció, az MDF-es képviselők egy része szerint viszont igen, ezért a frakcióvezető nélkül ültek össze. Herényi szerint puccs készül az MDF-frakcióban, és a forgatókönyvet a jobboldalon írják. A  pénteken összegyűltek egy része korábban bizalmatlansági indítványt nyújtott be Herényi ellen.

Összeült az MDF országgyűlési képviselőcsoportjának 14 tagja péntek délelőtt. A tanácskozást annak megkezdése előtt Horváth Balázs újságíróknak "legitim frakcióülésnek" nevezte. "Ha a frakció fele plusz egy fő részt vesz a tanácskozáson, akkor legális a frakcióülés" - jelentette ki az országgyűlési képviselő. Az ülés kezdésekor a Lakitelek munkacsoport 12 tagja, valamint Csapody Miklós és Medgyasszay László jelent meg. Nem sokkal a kezdés után szünetet rendeltek el, mondván, várják a frakcióvezetőt.

Herényi Károly reggel ugyanakkor azt mondta: az MDF parlamenti frakciójának péntekre tervezett ülése elmarad, "ha ma összeülnek, az a Lakitelek munkacsoport tanácskozása lesz". A politikus egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy "puccs készült" az MDF-frakcióban, és a forgatókönyvet a jobboldalon írják. Herényi Károly a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában, pénteken, arra az újságírói felvetésre, hogy az MDF-ben történtek hasonlítanak a kereszténydemokratáknál és a kisgazdáknál korábban történtekre, azt mondta: "A hasonlatosság azért érhető tetten kisgazda és kereszténydemokrata ügyekben is és a mi ügyünkben, mert a forgatókönyvet ugyanazok írják és ugyanazon gondolatok mentén. Itt egy puccs készült."

Arra, hogy kik írják a forgatókönyvet, azt válaszolta: "Nem a baloldalon írják, mert ha a baloldalon írnák, hát akkor az ember még azt elfogadja. Ezek jobboldali forgatókönyvek. Van egy olyan pártja a magyar politikai közéletnek, aki nyíltan hirdeti, hogy egy pártnak kell a jobboldalon az egységet megjeleníteni". Az újságíró közbevetésére, hogy ez pillanatnyilag a Fidesz, Herényi Károly azt mondta: "Hát ez az".

Egyetértett azzal az újságírói felvetéssel, hogy "harc dúl", aminek "a tétje az MDF és Dávid Ibolya". A frakcióvezető szerint a Lakitelek munkacsoport tagjainak ugyan nincs támogatottsága a pártban, de a frakcióban jelen vannak, és ez erő.

"Romboló erő" - mondta, hozzátéve: "minden törekvésük és minden szándékuk arra irányult, hogy az MDF ne legyen erős párt". "Nem én voltam a bizalmatlansági indítvánnyal a célpont, hanem Dávid Ibolya" pártelnök - tette hozzá. Mint mondta, nem fél attól, hogy pártszakadás lesz, mert míg a kisgazdák és a kereszténydemokraták esetében a megosztottság 30, 40 vagy 50 százalékos volt, addig az MDF-ben "a törésvonal nagyon a szélén van". Hozzátette, véleménye szerint az ügy a kisgazdáktól és kereszténydemokratáktól eltérően nem fog bíróságra kerülni.

A kisebbik ellenzéki párt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője elmondta, csütörtökön írásban értesítette képviselőtársait arról, hogy hétfő reggel tartják meg a frakcióülést. Hangsúlyozta: ő a frakcióvezető, akinek joga van összehívni és lemondani a testület ülését. Hozzáfűzte: az országos választmány a hét végén rendkívüli ülést tart, aminek oka az, hogy a párt alapszabályának 40. paragrafusa szerint a frakcióvezető személyére ez a testület tehet javaslatot.

Horváth Balázs arra a kérdésre, hogy frakcióvezető nélkül lehet-e legitim az ülés, azt válaszolta: "attól, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök úr nincs ott a kormányülésen, attól még legitim a kormányülés". Hozzáfűzte: "a frakcióvezető nem pótolhatatlan, azért választottunk frakcióvezető-helyettest".

Herényi Károly csütörtökön írásban jelentette be Szili Katalin házelnöknek, hogy Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László " kizárás miatt nem tagjai az MDF képviselőcsoportjának". Horváth Balázs pénteken közölte, Font Sándor frakcióvezető-helyettes kizárása "alapvető tévedés", frakcióvezető-helyettes akkor nem lesz, ha erről az Országgyűlés, illetve annak elnöke dönt, és ő még nem döntött. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jelen lévő képviselők a Herényi Károly frakcióvezető által korábban kiküldött napirendeket tárgyalják meg. Font Sándor frakcióvezető-helyettes levélben kérte Szili Katalint, hogy az ügyben a helyzet tisztázásáig ne tegyen intézkedéseket, ugyanis a bejelentés mögött nincs frakciódöntés.

A frakcióvezető szerint az, hogy öt képviselő kizárásáról tájékoztatta a házelnököt, "a házszabály előírásának tökéletesen megfelel", a frakció alapszabályának viszont nem, mert "a frakciónk nincs alapszabálya", miután az országos választmány júniusban érvénytelenítette azt.

A Lakitelek munkacsoporthoz tartozó képviselők korábban bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Herényi Károly ellen. A munkacsoportot az európai parlamenti választás után hozta létre a 22 tagú MDF-frakció 13 tagja: Balogh László, Balsai István, Csampa Zsolt, Ékes József, Font Sándor, Fülöp István, Horváth Balázs, Kelemen András, Németh Zsolt, Lezsák Sándor, Pichler Imre, Püski András és Szászfalvi László. Céljuk, a Magyar Demokrata Fórumot "az eredeti alapjaira visszahelyezni".