Az MDF pénteki, csonka frakcióülésén leváltották Herényi Károlyt, és helyette Font Sándort választották frakcióvezetőnek. Olyan képviselők is szavaztak, akiket Herényi Károly előző nap kizárt a képviselőcsoportból. Herényi lépését jogszerűtlennek tartják a megjelentek, a végső szót a parlament elnökének kell kimondania. Az új frakcióvezető és hívei szerint nem fog szétszakadni az MDF-frakció.

Herényi Károly

Font Sándort frakcióvezetővé választotta az MDF parlamenti képviselőcsoportjának 13 tagja pénteken. Az ülésen 12 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett visszahívták tisztségéből Herényi Károlyt. A döntésről Font Sándor számolt be újságíróknak a Herényi Károly által összehívott, majd lemondott frakcióülés után.

Herényi Károly csütörtök délután kizárt a frakcióból öt, a Lakitelek munkacsoporthoz tartozó képviselőt, hogy megakadályozza a leváltását. Herényi ellen ugyanis bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, amelyről a napirend szerint a pénteki frakcióülésen kellett szavazni. Herényi lemondta a frakcióülést is.

Herényi eljárásának jogszerűségét vitatják az ülésen megjelent képviselők. "A múlt héten egyhangúlag módosítottuk a frakció szervezeti működési szabályzatát (szmsz), e szerint a kizárást a frakció többségének meg kell szavaznia, miután a tagok negyede ezt indítványozta" - mondta Font Sándor, aki hozzátette, hogy ezt Herényi Károly is megszavazta. Font szerint nem csak a képviselőcsoport szmsz-ével, hanem a házszabállyal is ellentétes volt Herényi lépése, amelyről tájékozták Szili Katalin házelnököt.

Herényi szerint jogszerűen cselekedett, amikor kizárta öt képviselőtársát a frakcióból, döntését pedig csak a párt országos választmánya másíthatja meg, amely vasárnap, kérésére, rendkívüli ülést tart, ahol részletezi azokat az okokat, amelyek az azonnali kizáráshoz vezettek.

Szili Katalin az ügyrendi bizottsághoz fordult soron kívüli állásfoglalásért, hogy az MDF-frakcióban történtek közül mely lépések voltak jogszerűek és melyek nem.

"Nem tervezünk semmilyen lépést a pártelnökkel, Dávid Ibolyával szemben, aki ilyesmit híresztelt, az a lakitelekiekre akart rosszt fényt vetni" - jelentette ki Font Sándor, aki hozzátette, hogy Herényit sem fogják kizárni a frakcióból.

"Felvetődik a kisgazdásodás kérdése, azonban az MDF nem az FKGP, Dávid Ibolya pedig nem Torgyán" - mondta Medgyasszay László, aki határozottan állította, hogy nem fog szétszakadni az MDF-frakció.

A pártviszály oka, hogy az MDF-esek kétféleképpen képzelik el a párt jövőjét. Az egyik csoport a Fideszhez fűződő kapcsolatok szorosabbá fonását szorgalmazza, ők a "lakitelkiek", a frakcióban többségben vannak, a pártban azonban nem. A másik irányvonal pedig az önállóságban látja a sikert, Dávid Ibolya és Herényi Károly ide tartozik. Szerintük a belső ellenzék "külső sugallatra" cselekszik, vagyis a Fidesznek játszanak.

A pénteki tanácskozáson, amelyen a Lakitelek munkacsoport 12 tagja, valamint Csapody Miklós és Medgyasszay László volt jelen, 13 szavazattal Ékes Józsefet frakcióvezető-helyettessé választották.