Az ország első magántőkéből épült egyetemi diákszállóját adta át vasárnap Debrecenben az oktatási miniszter. Hamarosan Miskolcon és Veszprémben is lesz magánkollégium, majd további 15 helyszínen épülhetnek a magánkollégiumok, amelyek összesen 17 ezer tanuló számára biztosítanak szállást.

"A tudomány és a vállalkozói szféra egymásra talált" - mondta Magyar Bálint az átadási ünnepségen, utalva arra, hogy a debreceni diákszálló beruházásával megkezdődött a magántőke bevonása az oktatásba. A miniszter kijelentette, a debreceni beruházást országos befektetési modellé kívánják tenni. A magántőkéből megvalósult, 300 személyes diákszálló után 900 személyes kollégium épül a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán.

A debrecenihez hasonló konstrukcióban a napokban írtak alá kollégiumfejlesztési megállapodást Miskolcon és Veszprémben, és körülbelül 15 további helyszínen épül hasonló módon a jövőben kollégium - mondta Magyar Bálint, aki hozzátette, hogy a 20 ezer kollégiumi férőhely felépítésére kiírt pályázatra eddig 17 ezer férőhelyre nyújtottak be igényt a szeptember végén lejáró pályázat kapcsán. Magyar Bálint közölte: magántőke bevonásával a közelmúltban hat oktatási intézmény létesítésére kötöttek szerződést, s a közeljövőben további 9-10 beruházásról születhet megállapodás.

"Állami feladatot valósítottunk meg magántőkéből úgy, hogy a kockázatot is a magáncég vállalta" - mondta Szűcs Gyula, a diákszállót építő és finanszírozó Hunép Rt. vezérigazgatója, aki megjegyezte, hogy amennyiben a Kassai úti campus is felépül, úgy az összesen 1.200 férőhelyes diákszállókkal a Hunép Rt. lesz a legjelentősebb, szállást biztosító magánvállalkozás a térségben.