Az MDF országos választmánya vasárnapi ülésén bizalmat szavazott Herényi Károly frakcióvezetőnek. A választmány ugyanakkor megvonta a bizalmat öt képviselőjüktől, mert "méltatlanok az MDF képviseletére". Pénteken a frakció többsége, a "kizártakkal" együtt leváltotta Herényit a frakcióvezetői posztról. Az ügyrendi bizottság állásfoglalása dönti el, hogy ki jogszerűen a frakcióvezető. Font Sándor közölte: tudomásul veszik azt, amit Szili Katalin házelnök az Országgyűlés ügyrendi bizottságának hétfői határozata alapján kihirdet.

Az MDF országos választmánya vasárnapi ülésén bizalmat szavazott Herényi Károly frakcióvezetőnek - jelentette be Csáky András. A választmány megvonta a bizalmat Balsai Istvántól, Font Sándortól, Horváth Balázstól, Kelemen Andrástól és Szászfalvi Lászlótól, mert "méltatlanok az MDF képviseletére", és nem tart igényt az öt politikus tevékenységére a parlamenti frakcióban - közölte a választmányi elnök a testület zárt ülése után. Csütörtökön Herényi Károly frakcióvezetőként már kizárta az öt képviselőt, akik vitatták ennek jogszerűségét.

Határozatában a választmány felkéri a frakcióvezetőt arra, hogy három napon belül szerezzen be írásos nyilatkozatot Balogh László, Csampa Zsolt, Ékes József, Fülöp István, Lezsák Sándor, Medgyasszay László, Németh Zsolt, Pichler Imre és Püski András képviselőktől arra vonatkozóan, hogy az MDF politikáját és testületi döntéseit magukra nézve kötelezőnek tartják-e, illetve képviselői teendőiket a jövőben az MDF-frakció tagjaként kívánják-e ellátni.

A kizárt politikusok, valamint a hűségnyilatkozat tételére felszólítottak, akik az MDF belső ellenzékének számító Lakitelek munkacsoporthoz tartoznak, pénteken leváltották a frakció éléről Herényi Károlyt, és helyette Font Sándort választották frakcióvezetőnek. Állításuk szerint a képviselőcsoport szervezeti működési szabályzatának megfelelően jártak el. Herényi Károly intézkedését, amellyel öt képviselőt kizárt a frakcióból, a házszabállyal és a frakció szmsz-ével is ellentétesnek tartják a lakitelkiek.

Az ügyben az Országgyűlés Ügyrendi Bizottságának állásfoglalása fog dönteni.

Avarkeszi Dezső, a testület MSZP-s alelnöke vasárnap este az MTI-nek azt mondta, hogy érvényben van az ügyrendi bizottságnak az előző parlamenti ciklusban hozott általános érvényű állásfoglalása. Eszerint a bizottság 2001 májusában, Torgyán József FKGP-elnök frakcióból való kizárása kapcsán azt az állásfoglalást hozta, hogy a képviselőcsoport hatáskörébe tartozó döntésekről a frakció vezetőjének bejelentése az irányadó. Avarkeszi Dezső elmondta, hogy amennyiben a házszabályban foglaltaknak megfelelően írásban, és a parlamenti képviselőcsoport vezetőjétől érkezett a beadvány, "nem nagyon lehet más döntést hozni, mint a frakcióvezető bejelentését az állásfoglalás szellemében elfogadni".

Font Sándor, a Lakitelek munkacsoport tagja hétfőn reggel egy televíziós interjúban közölte: nem tartják magukra nézve kötelezőnek az MDF országos választmányának hét végi, a függetlenek közé való átülést kezdeményező döntését, de tudomásul veszik azt, amit Szili Katalin házelnök az Országgyűlés ügyrendi bizottságának hétfői határozata alapján kihirdet.

"Az országos választmánynak (...) csak javaslata lehet a frakciókkal kapcsolatban, (...) kizárólag a parlament keretein belül döntik azt el, hogy ki tartozik valamelyik frakcióhoz, és ki tartozik a függetlenek közé, tehát Szili Katalin házelnöknek kell ezt kihirdetni, amit Szili Katalin kihirdet, azt mi tudomásul fogjuk venni" - jelentette ki Font Sándor a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hétfőn.