Herényi Károly frakcióvezető és Font Sándor helyzetelemzésével kezdte meg munkáját az MDF országos választmánya vasárnap. A zárt ajtók mögött folyó tanácskozáson a testület megnevezi, hogy kit javasol, illetve kit tekint frakcióvezetőnek.

Vasárnap zárt ajtók mögött ülésezik az MDF országos választmánya. Habjánecz Tibor, a választmány alelnöke elmondta: a testület mindenképpen állást foglal, és megnevezi, hogy kit javasol, illetve kit tekint frakcióvezetőnek. Közlése szerint a választmány tagjai egyenként mondják el véleményüket a nap folyamán. Habjánecz Tiobor hozzátette: a párt alapszabályának 40. paragrafusa szerint csak az országos választmány javaslata alapján töltheti be valaki a frakcióvezetői posztot.

Herényi Károly, az MDF parlamenti képviselőcsoportjának vezetője csütörtökön Szili Katalin házelnöknek írásban jelentette be, hogy Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László kizárás miatt nem tagjai az MDF képviselőcsoportjának. Pénteken Font Sándort frakcióvezetővé választotta az MDF parlamenti frakciójának 13 tagja, miután 12 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett visszahívták tisztségéből Herényi Károlyt. A tanácskozáson, a Lakitelek munkacsoport 12 tagja, valamint Csapody Miklós és Medgyasszay László volt jelen.

Herényi Károly pénteki közleménye szerint "az MDF országos választmánya által meghatározott irányvonaltól való eltérés miatt zárt ki öt képviselőt a parlamenti frakcióból". Közölte azt is: amennyiben az országos választmány "felülbírálja a döntésemet, akkor frakcióvezetőként az a dolgom, hogy lemondjak tisztségemről".