Múlt héten lebontották a székesfehérvári védőtetőt. A 2000-ben félmilliárdért elkészült, sokat kritizált építményt közel 38 millió forintért bontották le. A kora középkori koronázótemplom maradványait most vegyszeresen konzerválták, de végleges megóvásuk módjáról még nincs döntés - írja a Népszabadság.

Összesen ötszázmillió forintba került, a 2000-ben elkészült székesfehérvári védőtető felépítése. A sokat kritizált építményt a múlt héten bontották le közel 38 millió forintért. Barabás Emőke, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) munkatársa, a védőtető elbontásának felelőse szerint hivataluk 40 milliós támogatást kapott idén, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától a fehérvári polgárok megépítése óta kritizált, sokak szerint szocreál buszmegállóra emlékeztető védőtető lebontására - írja a Népszabadság.

A bontással egy időben elkezdték a kora középkori koronázótemplom maradványainak vegyszeres konzerválását, ami várhatóan október végére fejeződik be. A következő három-négy évben így védik meg a mészkőből készült, és ezért különösen érzékeny maradványokat. A restaurálás és a téli, a romokat ideiglenesen védő faburkolatok három és fél millió forintos költségét a KÖH fedezi a veszélyelhárítási keretből.

A területrendezést, és a csapadékelvezetési munkálatokat a bontást is végző Bauding Kft. nyerte el közbeszerzési pályázaton. Az erre szükséges 9,8 millió forintot, a KÖH és a helyi önkormányzat fizeti.

Barabás Emőke elmondta a lapnak, hogy még nincs döntés arról, hogy a felbecsülhetetlen értékű romokat hosszú távon milyen módon védik. A régészek visszatemetnék, azonban a város önkormányzata ellenzi, mivel a királysírok és a koronázótemplom romjai évente félmillió turistát vonzanak a városba.

Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke várhatóan szeptember végén terjeszt be egy minden érdekelt fél számára megnyugtató megoldást, a Nemzeti Emlékhely kuratóriumának szeptember végére tervezett ülésén - írja a Népszabadság.