Bírósághoz fordulnak a kizárt MDF-esek

2004.09.07. 11:36

Az MDF-frakcióból kizárt öt képviselő szerint az ügyrendi bizottság hétfői döntése, mely nem függesztette fel kizárásukat, a "magyar parlamentarizmus szégyenfoltja". A képviselők úgy gondolják, hogy azért kellett menniük, mert bírálták Dávid Ibolya pártelnököt. Meggyőződésük, hogy Dávid Ibolya összefogott az MSZP-vel. A képviselők bírósághoz fordulnak, miután mérlegelték, milyen más lehetőségeik vannak érdekeik érvényesítésére. 

Balsai István és Dávid Ibolya

Múlt hét csütörtökön Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője kizárt öt, a belső ellenzékhez tartozó lakiteleki képviselőt, Balsai Istvánt, Font Sándort, Horváth Balázst, Kelemen Lászlót és Szászfalvi Lászlót a képviselőcsoportból, hogy megakadályozza leváltását, mivel ellene bizalmatlansági indítványt nyújtottak be. Másnap azonban egy vitatott frakcióülésen a kizártak szavazataival együtt mégis leváltották Herényit, és Font Sándort választották meg helyette. A lakitelekiek szerint Herényi jogsértően járt el, amikor önhatalmúlag kizárta frakciótársait. A esetről hétfőn döntött a parlament ügyrendi bizottsága. Szerintük a házelnöknek nincs joga vizsgálni a frakcióvezetői bejelentés tartalmi oldalát, vagyis hiába hivatkoznak arra a kizárt képviselők, hogy szerintük jogsértő volt a kizárás, nem vehető figyelembe a hivatkozásuk. 

Az öt kizárt képviselő kedd délelőtt sajtótájékoztatót tartott. Eredetileg a frakcióirodába hirdették meg az eseményt, de oda már nem engedték be őket, ezért a folyosón beszéltek az újságírókkal. Balsai István szerint az ügyrendi bizottság hétfői döntése a "magyar parlamentarizmus szégyenfoltja". Balsai szerint ez a döntés azt jelenti, hogy a képviselőknek nincs joguk eldönteni, hogy ki lehet a frakció tagja, erről kizárólag a frakcióvezető dönthet. Font Sándor elmondta, hogy ilyen alapon Lendvai Ildikó bármikor kizárhatná Szili Katalint a szocialista frakcióból. A kizárt képviselők szerint ez a közjogi anomália a parlament összeomlásához is vezethet. A képviselők bírósághoz fordulnak, egyelőre azonban mérlegelik, hogy milyen más lehetőségeik vannak érdekeik érvényesítésére.

Arról, hogy tagjai maradnak-e az MDF-nek, egyenként döntenek. Horváth Balázs hozzátette, hogy szeptember 25-én a párt tisztújító közgyűlésén valószínűleg elfogadják azt az alapszabály-módosítást, hogy akit kizárnak a frakcióból, azt kizárják a pártból is, tehát a kérdés eldől. Az MDF-frakcióból kizárt képviselőkkel együtt nyolc független képviselő lesz a parlamentben. Balsai István kijelentette, hogy mindenképpen együtt akarnak működni a többi független képviselővel. A szabályok értelmében hat hónapig függetlenek kell, hogy maradjanak a kizárt képviselők, majd a tervek szerint frakciót vagy munkacsoportot alakítanak. További együttműködést terveznek a lakitelekiek azon tagjaival is, akiket nem zártak ki a frakcióból. Ők egyébként egyenként döntenek arról, hogy az MDF-frakció tagjai akarnak-e maradni.

A kizárt képviselők szerint azért kellett menniük, mert bírálták Dávid Ibolya pártelnököt. Meggyőződésük, hogy Dávid Ibolya összefogott az MSZP-vel, "érdekazonosság van közöttük", ahogy Font Sándor fogalmazott. Ennek bizonyítékát látják abban is, hogy az MDF elnöke a napokban Szili Katalinnal, a parlament szocialista elnökével egyeztetett. Arra is felhívták a figyelmet, hogy Dávid Ibolya hétfői napirend előtti felszólalása, melyben sok sikert kívánt a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének, Gyurcsány Ferencnek, sokkal "MSZP-barátabb" volt, mint a pártelnök korábbi megszólalásai.

KAPCSOLÓDÓ CIKK