Eltörölte a tanári pótlékot a IX. kerület

2004.09.07. 15:40

A IX. kerületi önkormányzat megvonta a ferencvárosi pedagógusoknak járó jövedelempótlékot. A polgármester szerint az éves szinten 120 milliós támogatás megvonásának oka, hogy a kerület anyagi gondokkal küszködik. Az ellenzéki Fidesz szerint viszont ezzel csökken a szakma és a pedagógusok presztízse.

"Csökken a IX. kerületben a tanárok elismertsége és a pedagógus szakma presztízse" - jelentette ki az [origo]-nak a ferencvárosi Fidesz frakcióvezető-helyettese. Bodó Márton szerint ennek bizonyítéka, hogy a kerületi polgármester szeptembertől megvonta a pedagógusok illetménykiegészítését.

A kerületi SZDSZ-es polgármester forráshiánnyal indokolta a döntést. Dr. Gegesy Ferenc szerint a IX kerület idén 220 millió forinttal kevesebbet kapott a fővárosi forrásmegosztásból, így szeptembertől az önkormányzat nem tudja finanszírozni a tanári pótlékot.

A pedagógusi pótlék éves szinten 120 millió forintot jelent, és 302 pedagógust érint. A pótlékot két éve vezette be az önkormányzat: ennek értelmében 10 éves tanári munka után havi 20 ezer forint, 20 év után 30 ezer, 25 év után pedig 40 forint járt a kerületi pedagógusoknak.

A közigazgatási hivatal tavaly kifogást emelt az illetménykiegészítés ellen: a hivatal szerint jövedelempótlék csak törvényi felhatalmazással adható, amivel pedig a ferencvárosi önkormányzat nem rendelkezett. A kerület ezt követően az intézményvezetőkre bízta az illetmény kiosztását. Az iskolák pedig a régi gyakorlat alapján ezt ki is fizették, egészen szeptemberig.

"A Fidesz költségvetési módosítási javaslattal, mindenképpen megpróbálja kigazdálkodni a pótlék fenntartásához szükséges forrásokat" - közölte Bodó Márton. Dr. Gegesy Ferenc szerint ez legfeljebb úgy oldható meg, ha a képviselők lemondanak a saját tiszteletdíjukról.