Egy hét óta tart a hulladék- és romeltakarítás az augusztus 24-én keletkezett és 31-én eloltott tűz nyomán Zalaegerszegen a Zalabaromfi Rt. tulajdonában lévő Goldsun Rt. hűtőházában; 3.000 tonna húsárút sikerült megmenteni és eddig 7.680 tonnányi hulladékot szállítottak el - közölték a helyi védelmi bizottság bejárással egybekötött sajtótájékoztatóján kedden.

Gyimesi Endre polgármester, országgyűlési képviselő, a helyi védelmi bizottság elnöke az újságíróknak elmondta: "példa nélküli bonyolultságú volt az oltási-mentési munka", mert nemcsak a tűz fészkéhez kellet eljutni és azt lokalizálni, hanem az ott tárolt ammónia esetleges veszélyétől is óvni kellett a lakosságot, s minden más hatástól a vasúti közlekedést.

"Szakminisztériumi külön engedéllyel eddig 5.610 tonna égett hűtött árút helyeztek el a korszerű regionális depóniában, a szikszói megsemmisítőbe 805 tonnányi maradék, a kohászathoz 1.040 tonna fémhulladék került; a 16 köbméternyi ammóniából 10-et megmentettek, a többit előírásszerűen semlegesítették" - közölte Gyimesi Endre.

Jelenleg hat különféle autódaru, rakodógép dolgozik a területen, elvégezték a szükséges fertőtlenítéseket is; az egyik 2 ezer négyzetméternyi csarnok helyét csak tiszta betonplacc jelzi. A védelmi bizottság elnökének elmondása szerint a mentést-eltakarítást végző szervezetek, cégek költsége eddig több mint 100 millió, az ebben segédkező kisvállalkozóké 66 millió forint. A tűzoltók, a rendőrség és a városi önkormányzat nem igényli költségei megtérítését.

"Viszont a mentés többi említett résztvevőit központi, illetve a megyei területfejlesztési vis maior keretből lehetne és kell is kárpótolni. A hűtőház tulajdonos dologi költségei enyhítésére rövidesen 2,5 millió forint gyorssegélyről dönt a képviselőtestület" - tette hozzá Gyimesi Endre.

Mint mondta, képviselőként indítványozni fogja az Országgyűlésnek egy azonnali felhasználású katasztrófaalap, egy gyorsreagálású műszaki mentőegység, valamint a mostaninál sokkal nagyobb hulladék-megsemmisítő kapacitás létrehozását, mert "ezek hiánya volt a hűtőházi tűzkatasztrófa legnagyobb tanulsága".

A védelmi bizottság elnöke közölte, hogy a szakértőket bevonó tűzoltóság mintegy két hét múlva tud beszámolni a - még messze nem végleges becslés szerint - több mint 1 milliárdos kárral járó tűzeset okáról.

Tóth István, a tulajdonos Zalabaromfi Rt. vezérigazgató-helyettese arról tájékoztatott, hogy a hűtőházi dolgozók zömét a baromfifeldolgozóban, a többieket a kármentésben, romeltakarításban tudják foglalkoztatni. Tudatta, hogy a tűztől távolabb eső ép tároló csarnokban 3.000 tonna hűtött húsárút sikerült megmenteni.

"A katasztrófa zömmel bértárolt árutömeget érintett és a bérlőknek megvolt az előírt biztosítása" - hangsúlyozta Tóth István. "Ami a jövőt illeti, szeretnénk pályázati és más források segítségével újjáépíteni a hűtőházat nemcsak a munkahelyek megtartása, hanem az itteni - csak ideiglenesen másutt pótolható - hűtőkapacitás nagytérségi jelentősége miatt" - mondta a vezérigazgató-helyettes.