Abortuszmentes nap a soproni kórházban

2004.09.08. 13:19

Nem végeznek terhességmegszakítást a soproni Erzsébet Kórházban szerdán a megfogant élet ünnepnapja alkalmából. A kórházban évente négyszer tartanak abortuszmentes napot.

Nem végeznek szerdán abortuszt a soproni Erzsébet Kórházban. Csécsei Károly főorvos, a szülészeti-nőgyógyászati osztály vezetője közölte: az élet védelmére irányuló kezdeményezést a soproni keresztény közösségek vezetői indították útjára. Egy évvel ezelőtt életvédő zarándoklatot szerveztek: az ökumenikus istentiszteletet követően mécsesekkel a kórház elé vonultak, és az élet védelmére hívták fel a figyelmet. Kezdeményezésük kedvező fogadtatásra talált. A kórház vezetői akkor döntöttek úgy, hogy évente négy nap nem végeznek terhességmegszakítást. Közülük az egyik június 1-je, a hagyományos gyereknap, egy másik pedig szeptember 8-a, amikor a keresztények a megfogant életek előtt tesznek tiszteletet.
 
A főorvos kitért arra, hogy az utóbbi öt évben csökkenő tendenciát mutat a soproni kórházban az abortuszok száma. A változást jelzi, hogy míg 1998-ban közel 400 művi abortuszra került sor, tavaly a beavatkozások száma nem érte el a 300-at. Ugyanakkor évente általában hétszáz újszülött jön világra a soproni Erzsébet Kórházban.