Szili Katalin már nem akar pártelnök lenni

2004.09.08. 15:57

Szili Katalin szerdán bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől. Most már csak öten pályáznak az MSZP elnöki székére az októberi tisztújító kongresszus előtt. Szili azért lép vissza, mert inkább az Országgyűlés elnöke szeretne maradni.

Fotó: Fábián Évi
Nem lesz az MSZP elnöke

Szili Katalin kiszállt a pártelnökségért folyó harcból. Az MSZP alelnöke szerdán közölte, hogy visszalép a jelöléstől. A szocialisták októberben tartják tisztújító kongresszusukat, amely után Kovács László mostani pártelnök biztosan távozik az MSZP éléről.

Szili Katalin azzal indokolta visszalépését, hogy megítélése szerint a jelenlegi helyzetben az Országgyűlés elnökeként tehet a legtöbbet a politikai párbeszéd, a kormány stabilitása és a pártegység megteremtése érdekében. Korábban az MSZP nyilvánvalóvá tette, hogy az elnöknek főállásúnak kell lennie, tehát Szilinek győzelme esetén le kellett volna mondania a házelnökségről.

Korábban több újságban is megjelent a feltételezés, hogy Szili Katalin csak akkor indul az elnökválasztáson, ha nem lát esélyt arra, hogy 2005-től köztársasági elnök lehet. Hivatalosan azonban ezt soha nem erősítették meg. Szili Katalin korábban a győztes Gyurcsány Ferenccel szemben Kiss Pétert támogatta a miniszterelnök-jelöltek versenyében. Szili most azt írta, hogy "Most az a legfontosabb feladatunk, hogy az új kormány mögé egy értékrendjében szilárd, mértékadó, a társadalmi elvárások iránt fogékony, párbeszédképes politikai erőt állítsunk". Ennek érdekében szeretne házelnökként dolgozni a továbbiakban. "A 2002-es országgyűlési, majd helyi választási győzelmünk óta először éreztem valódi egységet és erőt a pártban". - tette hozzá levelében.

Szili visszalépésével öt jelölt küzdhet tovább a párt elnöki posztjáért: Hiller István, Jánosi György, Lamperth Mónika, Szekeres Imre  és Toller László van még versenyben. Eredetileg 15 politikust jelöltek az MSZP-ből, a végső névsort pedig október legelején közli a párt jelölőbizottsága.

KAPCSOLÓDÓ CIKK