Sok száz tonna veszélyes anyag hever szétkorhadt hordókban évek óta a Budapest környéki Gyömrőn, egy ipari területen, a szántóföld szomszédságában. Egy közeli telek tulajdonosa a kútjából vett vizet kielemeztette egy laborban, ahol megállapították, hogy több rákkeltő anyag jóval a megengedett határérték felett van jelen a mintában, a benzoltartalom például négyszerese a még elfogadhatónak. A gyártelep tulajdonosa, a Pevdi Kft. nem vállal felelőséget a területén levő hulladékért, mondván, az már azelőtt ott volt, mielőtt megvette a területet.

A gyömrői telepen korábban, a "gazdátlan" veszélyes hordóktól függetlenül, már több szabálytalanságot is találtak a hatóságok, ezért júliusban már felfüggesztették az ott működő, festékipari alapanyagokat gyártó Pevdi Kft. működését. Az állítólagos vízszennyeződés miatt pedig szerdán a gyártelepen helyszíni szemlét a tartott az országos és megyei tisztifőorvos, ahol igen sok hiányosságot fedeztek fel.

"A cég egyik hordóján sincs az előírásoknak megfelelő címke" - jegyezte meg Tettinger Antal Pest megyei tisztifőorvos a szemle során, miközben a hordók környékén szúrós szag terjengett. "Vegyi anyagot tartalmazó szennyvizet iszapos eljárásban kezelni, ez egyszerűen nonszensz" - fogalmazott Bujdosó László országos tisztifőorvos, a telep ülepítőjét szemlélve, ahol olyan aknát is lehetett látni, amelyben a szennyvízvezeték csövét a rozsda egyszerűen elmarta, így a lé a cső helyett az aknán keresztül folyt. A telep ügyvezetője azzal védekezett, hogy a szenny onnan nem kerülhet ki a külső környezetbe. Az országos tisztifőorvos az egyik raktárban felhívta a figyelmet egy akrilamid nevű anyagot tartalmazó tartályra, hogy milyen trehányul csavarták rá, vagyis félre a zárókupakot. "Hihetetlen, hogy egy ilyen rendkívül veszélyes anyagot nem tudnak normálisan lezárni" - jegyezte meg az [origo] tudósítójának a tiszti főorvos.

Fotó: Mitruczky Kinga
Évek óta itt rozsdásodnak

A több száz tonna veszélyes anyag a gyártelep végén, a rozsdától kihasadt hordókban áll, némelyik tartályból az évek során a gyomnövények sarjadtak ki. A Pevdi Kft. tulajdonosa azt állítja, hogy semmi köze sincs a hordókhoz, mivel azok nem a cége tevékenységéből származnak, és már akkor is ott voltak, amikor a privatizáció során megvette a telepet. "Az adásvételi szerződés nem rendelkezett a hordók sorsáról, a Pevdi Kft. pedig nem jogutódja annak a cégnek, amely korábban itt működött, és az akkori jogszabályok szerint nem nekem kell gondoskodnom a hordókról" - mondta Gál Péter ügyvezető igazgató.

Másként látja ezt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Pest megyei vezetője, szerinte a terület tulajdonosa felelős az ott levő hulladékért. "Vélhetően a sok hulladékos hordó bele volt kalkulálva a vételárba" - fogalmazta meg gyanúját Tettinger Antal, aki életszerűtlennek vélte a Pevdi tulajdonosának magyarázatát. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságon van, ahol dönteni fognak arról, hogy az ipartelep tulajdonosának, vagy az államnak kell a veszélyes anyagok ártalmatlanításáról gondoskodnia.

Fotó: Mitruczky Kinga

"Kaotikus állapotokkal szembesültünk a helyszíni szemle során a gyártelepen, a helyzet nem megnyugtató. Nem kizárt, hogy a külső környezetbe is került veszélyes anyag" - foglalta össze az országos tisztifőorvos, Bujdosó László a látottakat. "Öt helyen vettünk vízmintát a környékről, ezek analizálása után tesszük meg javaslatunknak az önkormányzatnak" - mondta a megyei tisztifőorvos, aki hozzátette, hogy ha a mérések alátámasztják a Vízgazdálkodási Tudományok Kutató Rt. (Vituki) eredményeit, akkor azt kérik, hogy ne engedjék működni a céget.

"Azzal az elhatározott szándékkal jöttek ellenőrizni az ÁNTSZ-ből, hogy becsukassák a céget" - mondta a Pevdi ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, hogy a kényszerszünet miatt 70-80 millió forintos kára keletkezett. A Pevdi nem bocsát ki káros anyagokat a környezetbe - jelentette ki Gál Péter, aki hozzátette: a korábban megállapított hiányosságokat pótolták, a telep végén található hordókért pedig nem a Pevdi a felelős.

Kozák Dániel

Fotók: Mitruczky Kinga