Jövőre lesz adócsökkentés - ebben egyetértett Gyurcsány Ferenc és az SZDSZ Velencén tanácskozó parlamenti frakciója csütörtökön. A megbeszélésen elhangzottakról a miniszterelnök-jelölt és az SZDSZ elnöke tájékoztatta az újságírókat.

"Izgalmas és jó színvonalú szakmai, politikai megbeszélést, helyenként vitát folytattunk. A tárgya nem titok: a következő évi adó- és költségvetési törvények" - mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök-jelölt hozzáfűzte: "úgy látom, hogy az adótörvények ügyében jövő hétfőig (...) meg fogunk tudni állapodni (...) a fennmaradt vitás kérdésekben (...) a költségvetésben pedig vasárnap folytatjuk le fejezetenként a még hátralevő egyeztetéseket és a jövő heti kormányülésre terjesztjük elő a fő számokat tartalmazó (...) fejezeti pozíciót is".

"Tele vagyok ebben az ügyben optimizmussal" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki Kiss Péter kancelláriaminiszter és Draskovics Tibor pénzügyminiszter társaságában folytatott megbeszélést az SZDSZ parlamenti frakciójával, valamint az ügyvivői testület és az országos tanács elnöksége jelenlévő tagjaival.

"Csak megerősíteni tudom, jövőre lesz adócsökkentés, ebben tökéletesen egyetértünk (...) másrészt abban is egyetértünk, hogy olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, ami egyszerre alapozza meg a fenntartható növekedési pályát, a foglalkoztatás növelését, és ugyanakkor nagyon erősen figyel az egyensúlyi követelmények tartására is" - mondta Kuncze Gábor. A pártelnök hozzátette: mindennek az idei évre is vonatkoznia kell.

"A vita alapján túlzottnak tartjuk azokat a véleményeket, amelyek a hiány jelentős eltéréséről beszélnek, így például az MNB elnökének prognózisát is" - mondta Kuncze Gábor. Tájékoztatása szerint abban is egyetértettek a tanácskozók, hogy a kormány hitelét és a kabinet iránti bizalmat az növeli, ha a valódi helyzetről tájékoztatják a közvéleményt és a gazdaság szereplőit. Hozzáfűzte: a kormány az államháztartási törvényben előírt időpontban benyújtja a költségvetést, a kormányprogram előkészítése pedig az előre meghatározott ütemben folyik, és amint a köztársasági elnök kiadja a kormányalakítási megbízást, azonnal a parlament elé terjeszthető.

Kérdésre válaszolva Kuncze Gábor kijelentette: biztos, hogy lesz kompromisszum és adócsökkentés. Mint mondta, megállapodás-közeli helyzet van, de még mindig több változatról tárgyalnak.

A költségvetési hiánnyal kapcsolatos felvetésekre vonatkozó kérdésre Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt, hogy "a végső szót a kormány 15-ig ki fogja mondani", és a találgatásoknak oly módon vet véget, hogy az elemzéseket megismerve, értékelve, a következő hónapok becslését újra áttekintve, rögzíteni fogja a maga előrejelzését, "(...) amely ki fogja bírni az idő próbáját".

A pótköltségvetéssel kapcsolatos kérdésre a kormányfő-jelölt azt mondta: attól kell megkérdezni, "aki azt emlegeti, hogy miért emleget pótköltségvetést".

Az SZDSZ frakció pénteken folytatja a tanácskozást.